607 woningen: Zaanse Helden (Vrodest) #ZaanstadBouwt

Weet je nog? Zaanstad lanceerde begin 2018 het ambitieuze plan om 16 grote woningbouwprojecten te versnellen. Totaal ging het om zo’n 5.400 woningen. Elk project zou vervolgens binnen drie jaar van start gaan.

Daarna werd nog drie keer een rijkssubsidie voor een ‘bouwimpuls’ binnengehaald. Het ging om 1.900 woningen in Zaanstad-Noord (12 projecten), 4.700 in Zaandam centrum (20 projecten) en 1.700 in Kogerveld (5 projecten). En daarbij kwamen plannen voor 10.000 woningen in de Achtersluispolder (inmiddels teruggeschroefd tot 2.500).

In deze serie #ZaanstadBouwt onderzoekt De Orkaan de status van de woningbouwprojecten. Moet het bestemmingsplan nog worden goedgekeurd, is de omgevingsvergunning verleend, is de bouw al gestart, zijn de woningen al opgeleverd of is het project slechts gebleven bij een ‘Zaanse droom’. De Orkaan zoekt het voor je uit.

Vandaag: Zaanse Helden (Vrodest) – de bouw in volle gang.

Wat? Waar? Wanneer

Het voormalige Vrodest-terrein aan het Mahoniehout is veranderd in een van de grootste woningbouwprojecten van Zaandam: Zaanse Helden. Stebru en Impact Vastgoed werken aan ontwikkeling van 607 nieuwe woningen, verdeeld over tien torens.

De hoeveelheid woningen heeft een opmerkelijke groei doorgemaakt, het eerste Zaanse Helden-plan van oktober 2017 betrof 400 woningen. Bij de contract-ondertekening tussen Zaanstad en ontwikkelaar ging het om ‘circa 600’. Uiteindelijk komen er 607 woningen die bestaan uit 163 sociale huurwoningen en 457 woningen voor de vrije huur- en koopsector.

Van het in de aangevraagde omgevingsvergunning opgenomen woningbouwprogramma (607) komen er 10 dure woningen, 52 middel (grote) woningen, 167 middel (kleine) woningen, 320 goedkope woningen (163 hiervan is sociale huur) en 58 starterswoningen.

Er wordt een openbare binnentuin gerealiseerd tussen de woontorens, en daarnaast zullen de woontorens voorzien worden van natuur-inclusieve daktuinen. Wethouder Breunesse liet in een persbericht in 2019 weten:

“Er liggen in Zaanstad enorme kansen om nieuwe wijken duurzaam, groen en klimaatbestendig te bouwen. Voor de Zaanse Helden is al goed gekeken hoe in een stedelijke omgeving toch ruimte voor groen gecreëerd kan worden.”

In het plan is ook ruimte voor commercie van 1.650 m² en de mogelijkheid voor een kinderdagverblijf. Er komt een inpandige parkeergarage en een brugverbinding met de molen Held Jozua. Het Zaanse Helden-plan grenst aan het al opgeleverde woningbouwproject Burano.

Huidige status project

Vorig jaar is de bouw begonnen en als je er nu langs fietst zie je al enkele torens staan. Er staan nog verschillende appartementen te koop. In de Groene Jager flat zijn nog vier 3-kamer appartementen en 2 penthouses beschikbaar. Daarnaast zijn er in De Ruyter flat nog zestien 3-kamer appartementen beschikbaar. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in waterwoningen, zijn er ook twee beschikbaar in De Zeven Gebroeders.

De prijzen van de beschikbare woningen variëren: 3-kamer appartementen kosten tussen € 400.000 en € 500.000 euro, penthouses kosten € 750.000 euro en waterwoningen zijn geprijsd tussen € 465.000 en € 485.000 euro.

Verwachting

De bouw van het hele project moet in 2025 af zijn. De oplevering van de torens zal in fases gebeuren. Tot die tijd kunnen nieuwsgierige Zaankanters die in de buurt zijn van de Zaanse Helden de voortgang van de bouw in de gaten houden.

Hier ons dossier over Zaanse Helden (vrodest)

Foto’s: Nick Boeske

Door: Nick Boeske (De Orkaan). Bronnen: eerdere artikelen op De Orkaan, dezaansehelden.nl. Foto’s en infographic: Nick Boeske

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Jan Mulder

  Zaandam is druk bezig de Bijlmer 2.0 te maken met zoveel hoogbouw en verdichting. Er wordt gebouwd naar behoefte van de projectontwikkelaar. Er worden maar 163 sociale huurwoningen gebouwd dat is afgerond 27% sociale huur. Apart dat ze onder de grens van het Zaans beleid mogen bouwen. Nog even en overal staan torens waar niemand wat gaat kopen

 • Dirck Jonker

  Wat een hutje-mutje bouw. Met als uitzicht het flatje van de overburen. Bewoners van de lagere verdiepingen hebben met een beetje pech daarbij nooit een zonnetje in huis oftewel eeuwige schaduw.

  En dan ook nog eens de hoofdprijs moeten betalen voor een appartementje aan de saaie kant van de spoorlijn.

 • Daniël Epke

  Het wonderbaarlijke is dat er nog steeds niet aan de alleenstaande jong volwassenen gedacht wordt, diegene die nog steeds tot hun 30e of langer thuis moeten wonen omdat er geen betaalbare woningen gebouwd worden. Zaanstad wil zo graag met alles voorop lopen maar hier laat Zaanstad een hele grote steek vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *