Bouw Burano van start (16 snelle projecten: 12)

Vandaag is de ‘officiële’ start bouw van Burano aan het Mahoniehout. Er worden daar 144 seniorenwoningen gebouwd met zorg aan huis.

Burano is één van de 16 snelle projecten waar Zaanstad de woningbouw wil versnellen.

De bouw is op het terrein van van voormalige PostNL-gebouw aan Mahoniehout / Vurehout. Aanvankelijk zou de bouw in de tweede helft van 2017 al starten. In juni 2016 werd het PostNL pand gekraakt nadat het volgens de krakers tweeënhalf jaar heeft leeggestaan.


In maart 2018 ging Zaanstad extra energie steken in 15 (later 16) woningprojecten. Binnen drie jaar moest daar gebouwd worden. Vandaag: Burano (status: bouw begint).


Het plan is ‘verdicht’, aanvankelijk zou het om 100 zorgwoningen gaan. Onder de appartementen komt een ‘commerciële plint’:

“Zorgorganisatie De Zorgcirkel huurt een deel van de ruimte om diensten te verlenen aan de huurders van de woningen. Tevens is in de commerciële plint een gemeenschappelijke huiskamer opgenomen waar bewoners van Burano en mensen uit de wijk elkaar kunnen ontmoeten.”

In juni van dit jaar zijn de seniorenwoningen door Syntrus Achmea gekocht van ontwikkelaar Stebru.

Op de inpandige parkeergarage van Burano en de naastgelegen De Zaanse Helden wordt “een duurzame en natuurinclusieve daktuin aangelegd die beide projecten met elkaar verbindt” aldus de bouwer.

Bij de molen Held Jozua wordt vanmiddag tegen 16:00 geborreld, na de speeches en een ‘feestelijke handeling op de bouwplaats’. Wij vrezen dat dat een zogenaamde ‘eerste-paal-slaanderij’ zal zijn waarbij een neppaal met een nepheistelling in de grond wordt geslagen (en de volgende dag er weer uit wordt gehaald).

CORRECTIE: vandaag (5 november 2019) kregen we een foto van de gemeente Zaanstad met daarop een heuse heistelling met wethouder Songül Mutluer aan de knoppen (helemaal onder).

Burano binnentuin

Bekijk hier de stand van zaken bij alle projecten. Lees hier alles wat wij schreven over Burano.

burano paal songul

Wethouder Songül Mutluer (roze helm) slaat de eerste paal voor woon- en zorgcomplex Burano, met Bart van Esch (Fraxus Living & Care), Onno Hoff (Synthrus Achmea), Robert Steenbrugge (Stebru) en Aiko van der Lem (de Zorgcirkel).


Bronnen: website Stebru, persberichten gemeente Zaanstad, eerdere berichten op De Orkaan.
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *