De diesel-aggregaat bij nieuwbouwcomplex Zaanse Helden is uitgezet. Bewoners hadden al vier dagen en nachten last van het geronk. Klagen bij bouwer en gemeente Zaanstad hielp niet. De Orkaan schreef vanmorgen over buurtbewoners die afgelopen nacht het heft in eigen handen hadden genomen, over het hek zijn geklommen en eigenhandig het apparaat hebben uitgezet.

Een woordvoerder van Zaanstad mailt De Orkaan dat “de gemeente heeft geregeld dat de aannemer het probleem per direct heeft opgelost en de buren (die een melding hebben gedaan) een terugkoppeling hierover krijgen.”

De oorzaak was volgens de gemeente de schade die was opgetreden na een verstopt riool waardoor de kelder was volgelopen met rioolwater. Het aggregaat moest de kachels van stroom voorzien om de kelder te laten drogen, maar “vanaf vandaag is het mogelijk de kachels te voeden middels bouwstroom en is het aggregaat niet meer nodig.”

Het aggregaat heeft vier dagen staan loeien – met minstens 60 decibel aldus omwonenden – bij het in aanbouw zijnde complex aan de Houtveldweg in Zaandam. Klagers hadden het idee niet serieus genomen te worden door gemeente en bouwer. Zaanse Helden – tegenover molen De Held Jozua – moet in 2025 worden opgeleverd.

Door Piet Bakker. Bron: mails buurtbewoners, reactie Zaanstad, foto’s: bewoners en De Orkaan (onder).