Zaanse kijkers met een rake blik fotografen het hele jaar door wat wij missen.

Wij vroegen de ogen van de orkaan, het neusje van de zalm, de crème de la crème van de scherpschutters, om een selectie te maken uit hun oogst van het afgelopen jaar.

Dat deden ze! Elke dag krijgen we tien zeggende beelden over 2017 cadeau.

Vandaag de 10 van Menno de Haas die niet alleen observeert en vastlegt, maar ook nog eens zijn handen uit de mouwen steekt, bijvoorbeeld bij de huttenbouw in het Koogerpark (waar inmiddels duizenden foto’s van zijn hand zijn te vinden).

1. Na een jaar overgeslagen te hebben konden we dit jaar weer wandelen over het trilveen van het Guisveld. Op de vroege ochtend van tweede pinksterdag is het vooral het domein van de vogelaars.
2. Poolse jongeren zijn ook dit jaar meerdere malen per jaar actief tijdens hun Show Your Skills evenementen op het Skatepark onder de A8 in Koog aan de Zaan.Graffiti, Hiphop en Breaks, een ware talentenshowcase.
3. Mijn feestje van het jaar, Huttenbouwen in het Koogerpark met 125 kids en 20 jongeren als begeleiders.
4. Inmiddels mag ik mij huisfotograaf van Zaanslag noemen. Ook dit jaar weer de Slag om de Zaan en recent de Midwinter Sprintwedstrijden. Pure kracht op onze rivier.
5. Meerdere malen per jaar komt er een heksenkring bijeen in het Koogerpark. Deze foto is van de open Beltaneviering.
6. We lijken in alles onze grote buurman Amsterdam na te moeten doen, zo hebben we ook onze eigen Cultuurmarkt. O.a de Theatermijn presenteerde zich met de activiteiten van het komende seizoen.
7. Het meest relaxede feestje van de Zaanstreek, de HembrugHappening.
8. Het grootste sportspektakel, misschien wel van Nederland, de Dam tot Damloop. Voor de grote lopers is het eerst de beurt aan de kleintjes tijdens de MiniDamloop. Wat gaat er dan door je heen als je op de hielen wordt gezeten door de bezemwagen…

9. De Zaanstreek kent twee atletiekverenigingen, Lycurgus en AVZaanland. AVZ houdt ieder jaar haar clubkampioenschappen op het complex aan de Vincent van Goghweg. Ze zijn in ieder geval fanatiek, wie weet, de Olympische spelen in 2024.

10. Je zou het bijna vergeten, maar het jaar begon koud en ook deze december hebben we alweer de nodige sneeuw gehad. Buffellen voor de bezorger van de traditionele handgeschreven kaartjes, glijdend door de Zeemansstraat.

Menno 

Hij fotografeert vanaf zijn 16de en inmiddels is het een behoorlijk uit de hand gelopen hobby. Bij een aantal Zaanse evenementen is hij inmiddels de vaste fotograaf, maar ook daarbuiten sleept hij de camera meestal mee. Het liefst observeert hij met een flinke telelens: hij pikt mensen eruit zonder geforceerd geposeer. Lopend over de Zaanse straten vindt hij dankbare onderwerpen. Meer van zijn werk vind je op zijn Facebookpagina.


Alle fotografen met hun 10 foto’s van 2017 vind je hier.