Bye bye biggenrug?

De soap rond het illegaal aangelegde parkeerterrein bij de AH-supermarkt van Vos in Koog aan de Zaan lijkt z’n ontknoping te naderen (met de nadruk op ‘lijkt’).

De 11 illegale parkeerplaatsen zijn nu tijdelijk met zogenaamde ‘biggenruggen’ onbruikbaar gemaakt. In de raad van Zaanstad werd een motie aangenomen waarin om legalisatie werd gevraagd. Als wethouder Gerard Slegers (CDA) die motie uit gaat uitvoeren, mag Vos de parkeerplaatsen weer in gebruik nemen.

Vos vroeg in 2019 een vergunning aan voor een parkeerterrein aan de Raadhuisstraat op een stuk grond dat zij eerder hadden gekocht en waarop zij het woning hadden laten slopen. Eind juli 2019 weigerde Zaanstad die vergunning. Maar een paar dagen later werd duidelijk dat Vos parkeerplekken al zonder vergunning had laten aanleggen.

Zaanstad greep niet in, maar moest duidelijk maken wat er gebeuren moest toen Menno de Haas (ROSA) in april 2020 vroeg waarom er eigenlijk niet gehandhaafd werd. Burgemeester Hamming antwoordde hij inderdaad op de hoogte van het feit dat de parkeerplaats ondanks de geweigerde omgevingsvergunning toch in gebruik was en zei “Handhaving op deze overtreding is opgepakt.” Als Vos de parkeerplekken niet verwijderde, “kunnen we vervolgstappen ondernemen.”

Biggenruggen

Dat deed de gemeente vervolgens niet. In januari van dit jaar liet de woordvoerder van Hamming weten “dat er juridische en beheersproblemen zijn’ en dat ook corona een rol heeft gespeeld bij het trage ingrijpen.

Maar vervolgens gebeurde weer weer maanden niks. Na de zomer kreeg Vos de aanzegging dat de parkeerplaatsen weg moesten. Dat deed de supermarkt niet, maar er werden wel biggenruggen geplaatst om de parkeerplaatsen onklaar te maken.

Na bijna 2,5 jaar kreeg de zaak plots een onverwachte ontknoping toen Marianne de Boer (LZ) en Peter va Haasen (PVV) een motie indienden om de parkeerplaatsen te legaliseren vanwege het tekort aan parkeerplekken in de buurt. Die motie werd aangenomen, met dankzij steun van collegepartijen D66 en VVD. Tjeerd Rienstra (VVD) had daar zelf wel een rondjes moeten rijden bij het boodschappen doen dus steunde de motie, zijn toelichting: “het zal juridisch wel niet kloppen”.

Precedentwerking

Wethouder Slegers had daar helemaal geen zin in: “die parkeerplekken zijn illegaal. AH moet daar herbouwen, en het historisch lint herstellen”. Slegers kondigde aan niet te gaan meewerken aan legalisatie. Wat zou betekenen dat hij de aangenomen motie dus niet zou uitvoeren. Hij vreesde precedentwerking, ook bij andere zaken waarbij illegaal gebouwd werd, zou de gemeente dan achteraf moeten legaliseren.

Een motie niet uitvoeren is mogelijk. Het is een verzoek aan B&W dat het college naast zich neer kan leggen. Als hij dat doet kan hij ongetwijfeld op een nieuwe motie (wellicht van afkeuring) rekenen. PVV en LZ gaan er vanuit dat de motie wordt uitgevoerd. Menno de Haas (ROSA) gaat opnieuw vragen stellen. Volgens hem is er helemaal geen parkeerprobleem in de buurt. In het memo ‘overzicht parkeersituatie woongebieden Zaanstad’ komt de buurt niet voor.

Wij gingen gister rond 13.00 even kijken om verse foto’s te nemen (en telden ruim 40 beschikbare parkeerplaatsen in de buurt van de AH).

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Maut Boshart

  Niet van harte, maar ik moet wethouder Slegers wel gelijk geven. Een grootgrutter vindt dat hij een gemeentelijk besluit aan zijn laars mag lappen en dan lopen er in de gemeenteraad nog lieden rond die vinden dat hij daarvoor mag worden beloond. Dat het toevallig om de belangrijkste grootgrutter van Zaanstad gaat heeft natuurlijk verder niets te maken met de motie in kwestie. Hoe kan ik dat nu denken. ‘Alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn gelijker dan andere.’

 • Alle dieren zijn gelijk. Maar de Vos, met zijn vossenstreken, wint uiteindelijk toch. Dag dag biggenrug, arbeiderswoninkjes zonder sloopvergunning. Prachtige bomen zonder kapvergunning. Eerste Koogse school.Bye Bye

 • Corine Gorter

  Op welk moment komt er daar een tekort aan parkeerplekken voor dan? Ik heb dat nog nooit meegemaakt in al die jaren dat ik er al kom.
  Wat ik er wel mis zijn bomen. Er zijn daar een paar flink oude bomen gekapt, wordt er nog wat teruggeplaatst of is dat al gedaan maar valt het niet op doordat het zulke kleine sprietjes zijn?

 • Wesky Badhi

  Ze deden de woninkjes slopen zonder vergunning, dan hoor je ze ook weer te herbouwen. Onteigen de parkeerplaatsen en bouw er iets voor terug.

 • Rob Wolvers

  Tja, sinds AH Vos het parkeerterrein via de Raadhuisstraat heeft ontsloten is de verkeersdruk op die Raadhuisstraat toch aardig toegenomen en de 30 km bordjes daar maken geen enkele indruk.
  Op 2 jaar tijd zie je dat het gros van de bewoners op die Raadhuisstraat de auto op het trottoir is gaan parkeren omdat anders de spiegels er worden afgereden.
  Voor voetgangers is er amper plaats meer en als fietser moet je bijna suïcidaal zijn ingesteld om daar nog te rijden.
  Zou fijn zijn als daar ook een oplossing voor wordt bedacht.

  Vooralsnog mag ik hopen dat Slegers hier de rug recht houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *