De Zaanstreek beschikt over razend betrokken fotografen met messcherpe blikken. Het hele jaar zijn ze in touw om daar te zijn, waar geklikt moet worden.

Wij vroegen een fijne selectie van deze rijkdom, om vanuit hun schatkamer tien zeggende beelden te kiezen, waarmee we een overzicht vormen van 2019.

Dat deden ze! Bekijk hier alle afleveringen.

Tot aan 2020 worden we getrakteerd op snoep voor het oog… Vandaag de 10 foto’s van Menno de Haas.

‘Als amateurfotograaf ben ik al een aantal jaren actief in eigen streek. Straatbeelden, evenementen en landschapsfotografie hebben mijn voorkeur, waarbij ik diverse stijlen en technieken toepas. Naast mijn dagelijkse werk bij de GGD ben ik actief als steunfractielid bij de meest lokale partij van de Zaanstreek, ROSA. 2019 was in meerdere opzichten een jaar met ups en downs, waarbij, na een hartinfarct, het fotograferen ook een heerlijke therapeutische bezigheid blijkt te zijn.

1. De Rafelranden van de stad.
Het Guisveld is een weekend per jaar te voet te betreden. In het Pinksterweekend kan je tijdens ‘wandelen over water’ van dichtbij kennismaken met dit unieke stukje veenweidegebied, een rafelrandje wat hopelijk nog heel lang rafelig blijft.
01-Orkaan2019 (10)2. Boulevaart.
De Noord heeft haar eigen festival, de Boulevaart. Gelukkig is er in alle wijsheid besloten om Boulevaart ook in 2020 weer de benodigde subsidie toe te kennen, ook werden niet de benodigde punten volgens de evenementen verordening behaalt. Een mooie aanleiding om deze regeling weer eens tegen het ligt te houden.
02-Orkaan2019 (9)
3. Een “vrijwilligers’ Happening
Zaanstad kent een hele grote groep vrijwilligers die zich op de een of andere manier inzetten voor de stad en haar bewoners. Achter de schermen van het meest relaxte festival van de Zaan, de HembrugHappening is een klein legertje aan vrijwilligers actief.
03-Orkaan2019 (8)
4. Een kwassie voor Het Pink 
Ik heb het voorrecht vanaf de bank thuis dagelijks te mogen genieten van een prachtig uitzicht op oliemolen Het Pink. Dit voorjaar werd het houtwerk voorzien van een versie verflaag.
04-Orkaan2019 (7)
5. Tiny Forest.
Na een korte afwezigheid in het Zaanse, keerde Hans Krieger na de zomer weer terug in het college van  Zaanstad. Een van de eerste officieele handelingen die hij mocht verrichten was de opening van een Tiny Forest naast de Lindeboomschool in Koog aan de Zaan. 600 bomen en struiken op 100 m2 vormen een groen buitenleslokaal.
05-Orkaan2019 (6)
6. Grondwaterpeil
De raad gaat regelmatig op werkbezoek en meestal gaat de camera mee. In het kader van het Innovatieprogramma Veenweidegebieden gaf boer Kramer in Assendelft tekst en uitleg bij een proefopstelling waarmee het grondwaterpeil op lokaal niveau, zeg maar per weiland geregeld kan worden.
06-Orkaan2019 (1)
7. Groot, groter, grootst?
Na een ingrijpende verbouwing waarbij de vloeroppervlakte en de parkeerplaats aanzienlijk vergroot werd, heropende begin dit jaar AH Vos onder de A8 haar deuren. Gelegen in de oude dorpskern van Koog is het niet onomstreden geheel wat voor aardig wat verstening en extra verkeersstromen heeft gezorgd. Sommige bewoners zijn heel blij met het resultaat….
07-Orkaan2019 (2)
8. De blauwe schicht
Met de zachte winters van de afgelopen jaren is het mooiste vogeltje van de lage landen ook in de Zaanstreek een steeds vaker waargenomen soort. Op divers plekken, waaronder de parken in Wormerveer en krommenie laat ht ijsvogeltje zich steeds vaker zien, maar ook midden tussen de huizen in Saendelft is het pijlsnelle diertje al regelmatig gespot.
08-Orkaan2019 (3)
9. Cacao , je kan er chocola van maken.
In het cacaolab werd tijdens de Kinderboekenmarkt een spannend verhaal voorgedragen door hans Kuyper realtime voorzien van bewegend beeld.
09-Orkaan2019 (4)10. PinksterZaan
Een levende geschiedenisles op de weilanden tussen de molens. Niet alleen voor de Zaankanters, ook de aanwezige toeristen genoten van het schouwspel. En dat allemaal gratis… hoe zat het ook alweer met dat verdienmodel.
10-Orkaan2019 (5)__________

Menno de Haas

Bij twee grote evenementen, de Hembrughappening en de Slag om de Zaan is Menno al enige jaren de vaste  huisfotograaf. Als hij de spiegelreflex niet bij zich heeft is daar nog altijd de Iphone. Een selectie van zijn foto’s is terug te vinden op Facebook.