2020. Een jaar om nooit te vergeten. En een jaar om snel te vergeten. Een jaar waarin alles anders werd. Lege winkelstraten en rijen voor de Aldi, niet meer uit eten maar afhalen en bezorgen, thuisonderwijs en thuiswerken, anderhalvemeter-samenleving en mondkapjesplicht, bioscopen en theaters dicht, besmettingen, IC-opnames… 

De Zaanstreek beschikt over razend betrokken fotografen met messcherpe blikken. Het hele jaar zijn ze in touw om daar te zijn, waar geklikt moet worden.

Dat 2020 bijzonder jaar was zien we terug in de fijne selectie die de Zaanse scherpschutters bij ons aanleverden. Elk selecteerden ze tien zeggende foto’s die gezamenlijk een overzicht vormen van het afgelopen jaar. 

Tot aan 2021 worden we dagelijks getrakteerd op snoep voor het oog… Vandaag bijt Pascal Fielmich het spits af. 

Fotograaf Pascal Fielmich brengt met ‘Dit is de Zaanstreek’ de Zaanstreek in beeld. Te land, ter Zaan en in de lucht…

1. De Zaanbocht

WORMERVEER – De haakse kronkel in de veenstroom waar Wormermeer langs is ontstaan noemen we tegenwoordig de Zaanbocht. Door het ontbreken van een natuurlijke stroming zou het toepasselijker zijn om de Zaan een langgerekte plas in plaats van een rivier te noemen.

2. Plan Willis

KROMMENIE – Eind jaren zeventig waren er al plannen voor het gebied Willis, omsloten door de Vlusch, Uitweg, Taandijk, Noordervaartdijk en het Visserspad. Pas midden jaren negentig is gestart met de ontwikkeling van het gebied. De nieuwbouwwijk Willis kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan woningtypen.

3. Watertoren Assendelft

ASSENDELFT – De watertoren op de hoek van de Communicatieweg Oost en Vaartdijk is in 1885 gebouwd en ontworpen door architect D. de Leeuw. Het is de oudste bewaard gebleven watertoren in Noord-Holland en heeft bijna honderd jaar dienst gedaan als hoogreservoir voor drinkwatervoorziening in de Zaanstreek.

4. Buurtschap Middel Westzaan

WESTZAAN – Buurtschap Middel dankt zijn naam aan het plaatsje De Middel dat gelegen was in de Westzanerpolder. De dwarsgelegen Weiver vormde de verbindingsweg tussen Westzaan en De Middel. In de loop van de eeuwen is het dorp Westzaan naar het noorden gegroeid en raakte in de 19e eeuw geheel vergroeid met De Middel.

5. Rooswijk Noord

ZAANDIJK – De woonwijk Rooswijk is in twee fasen gebouwd: in de jaren ’30 en aan het eind van de jaren ’60 en begin jaren ’70. Tot 2011 stond aan de rand van de wijk, in het geografische hart van de gemeente, het gemeentehuis (Bannehof) van Zaanstad.

6. Rietverbranding Kalverpolder

ZAANDAM – Verbranden van riet- en maaiafval in veenweidegebied de Kalverpolder. Het 170 hectare grote natuurgebied ligt ten westen van de Zaanse Schans. Het ‘Laarzenpad’ vormt een scheiding tussen twee gebieden. Ten westen ervan lopen de sloten bijna oost- west, en ten oosten ervan bijna noord-zuid.

7. Pelmolen de Koker

WORMER – De Koker uit 1866 is een rietgedekte achtkantige grondzeiler. Het is de enige nog bestaande koren- en pelmolen die meel voor het scheepsbeschuit maakte dat werd gegeten aan boord van de schepen van de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie).

8. Zwembad Het Zwet Wormer

WORMER – Openluchtzwembad Het Zwet ligt aan de rand van veenweidegebied het Wormer- en Jisperveld. Vanuit het zwembad heb je een prachtig uitzicht over de omliggende watervennen. Het Sportfondsenbad bestaat uit een 50-meter bad, een groot ondiep speelbad en een afgescheiden peuterbad. Er is een grote ligweide met een apart speelveld waar jong en oud een balletje kunnen trappen of een shuttle kunnen slaan.

9. Oostknollendam

OOSTKNOLLENDAM – Het dorp Oostknollendam (soms geschreven als Oost-Knollendam) in de gemeente Wormerland telt ongeveer 500 inwoners en dateert uit 1434. In de 14e eeuw lag hier door het smalle deel van de Zaan een dam. In 1374 werd hier een sluis ingelegd en in 1560 nog een. Rond 1632 werd de gehele dam geruimd, wat Knollendam verdeelde in Westknollendam en Oostknollendam.

10. Sportpark OFC Oostzaan

OOSTZAAN – Amateurvoetbalvereniging OFC (Oostzaanse Football Club) opgericht op 1 juli 1932. De thuiswedstrijden worden gespeeld op het Sportpark OFC. Gezien vanaf de Twiskeweg richting Kerkbuurt.

Of bekijk de hele serie hier.