De Zaanstreek beschikt over razend betrokken fotografen met messcherpe blikken. Het hele jaar zijn ze in touw om daar te zijn, waar geklikt moet worden.

Wij vroegen een fijne selectie van deze rijkdom, om vanuit hun schatkamer tien zeggende beelden te kiezen, waarmee we een overzicht vormen van 2023.

Dat deden ze! 

Tot aan 2024 worden we getrakteerd op snoep voor het oog… Vandaag de 10 foto’s van Kees Jak.

Kees Jak

Werkzaam bij Zaanlas in Zaandam als metaalbewerker. Zijn grootste hobby is fotografie. Regelmatig komt er wel eens een foto voorbij in een van de weerbulletins op televisie op de landelijke zenders. In weer en wind trekt hij er dan ook op uit om het weer van die dag op zijn eigen wijze vast te leggen. Inmiddels wordt hij ook regelmatig  gevraagd voor een reportage voor een van de evenementen in zijn huidige woonplaats Westzaan of voor de Zaanse Molen.

Zolang hij er zelf nog plezier aan beleeft blijft hij foto’s maken van het weer en de mooie dingen om hem heen. Wij hopen dat hij dat nog heel lang blijft doen, zodat wij mee kunnen genieten!

Sneeuwval van 10 maart van dit jaar voor de een een gruwel voor de ander betekent het veel pret en voor mij leverde het mooie plaatjes op. Of deze jonge dame het heeft ervaren is mij niet bekend!
8 april: Eindelijk daar was hij dan na die koude natte winter nu het heerlijke lentezonnetje in april.
Dodenherdenking 4 me,i foto van molen De Paauw in Nauerna.
Het was Bevrijdingsdag, dat was ook wel een feestje waard bij boer Bax in Westzaan waar de koeien weer de wei in mochten. De dames hadden er blijkbaar plezier in.
12 juni: We beleefden een zinderend voorjaar met temperaturen tot wel boven de 30 graden .
De jeugd zocht massaal verkoelen aan de Nauernaschevaart in Westzaan. 
Het warme voorjaar kreeg geen vervolg in de zomer, voor vele viel de vakantie in het water .
Of het op het water beter was? Het leverde in ieder geval deze mooie plaat op.
Folklore dag op de Zaanse Schans 19 augustus. De vrijwilligers van het Zaens Brandweer Museum waren ook van de partij en gaven een demonstratie voor de vele belangstellenden. 
Kermis in Assendelft met een reuzenrad onder een nagenoeg blauwe hemel. Naar verluidt bleef het nog lang gezellig en hield men het inwendig niet niet droog.
8 december: Ganzen in de mist in de polder van Assendelft.
Het liefst had ik hier een foto van een witte kerst geplaatst. Maar deze kerstmannen en vrouwen krijgen van mij het laatste plekje. Tijdens de kerstmarkt in Westzaan haalden ze geld op voor het Prinses Maxima ziekenhuis voor het kinderoncologie.

Door redactie Orkaan. Foto’s: Kees Jak.