Soms zeilt het nieuws vermomd als taart ons redactiehok binnen. 

Dat kwam zo: omdat een deel van de lichaamsdelen van een deel van de redactieleden begon vast te lopen, uit te vallen of te piepen, bestelden we een ergonomische stoel en toebehoren voor Piet. Dat deden we bij Luto omdat we goede ervaringen hebben met de service van dit Zaanse bedrijf. 

Gisterochtend kwam Andries Goedhart het spul eigenhandig brengen. Met daarbij een reusachtige taart van het eveneens Zaanse bedrijf bakker Landsaat. Op de taart viel te lezen: 

‘Luto, al 65 jaar een begrip’

Respect! Een echt bedrijf dat zich in die sector al zo lang staande weet te houden in een veranderende wereld, doet iets goed. 

Luto is een familiebedrijf dat 65 jaar geleden werd gestart door het echtpaar Luit en Toos van der Meer. LUTO: LUit plus TOos.

Ze zaten bijna 40 jaar op de Dam, en ze verhuisden in 1997 naar de Cornelis Ouwejanstraat, waar ze naast Kringloopwinkel Noppes, uitkijken op de pont. Op dit moment runt de tweede generatie het bedrijf: Andries-Jan Goedhart (schoonzoon), Marie-Jose Goedhart-van der Meer, Astrid Goosens-van der Meer en Frank van der Meer.

Je kan bestellen via de webshop, telefonisch en per mail, maar het is aan te bevelen – zeker als je op zoek bent naar een fijne bureaustoel, een voetenbankje of een lekkere pen -, ook eens binnen te lopen. Er is altijd wel een Van der Meer aanwezig om je te adviseren. 

Hieronder nog een foto uit de oude doos (Gemeentearchief Zaanstad) van Luto op de Zaandamse Dam (eind jaren zestig):

De taart is inmiddels zo goed als op, maar gelukkig hebben we de foto’s nog: 

PS. Nu zou de indruk kunnen ontstaan dat we over elk bedrijf dat een taart naar de redactie brengt een stukje schrijven, en dat is ook zo maar dat ligt toch wat genuanceerder.

Door: Merel Kan, foto’s gemeentearchief Zaanstad en De Orkaan, taart lekker.