Aangeboden: tweedehands bomen uit Wormer- en Jisperveld

Bomen zijn mooi en best okay. Maar dus niet in natuurgebied Wormer-en Jisperveld. Dat is voor de vogels en kruipende planten (zonnedauw). Bomen staan daar maar in de weg.

Ongewenste en ontluikende bomen (zaailingen) moeten dus weg. Natuurmonumenten en vrijwilligers van Meer Bomen Nu verwijderen de zaailingen en zorgen voor een fijne opvangplek bij mensen thuis (in de tuin) of bij een boerderij.

Dat gebeurt in een ‘landelijke campagne om jonge boompjes en struiken te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken”.

Afgelopen maandag was een ‘oogstdag’. Met twee boten voeren de vrijwilligers onder leiding van boswachter Stefan Muller naar eilanden in het veld waar de jonge boompjes verwijderd konden worden. Het ging vooral om berken en wilgen waarvan er zo’n 600 zaailingen geoogst werden.

De geoogste bomen worden vanuit de bomenhub gratis uitgedeeld aan mensen die boompjes willen planten, vooral bij burgers en boeren. Ook dit jaar zijn er alweer honderdduizenden boompjes aangevraagd. Ook vrijwilligers mochten een wees-boompje mee naar huis nemen.

Meer Bomen Nu nodigt de omwonenden van het Wormer- en Jisperveld van harte uit om mee te doen. Er wordt de hele winter tweewekelijks geoogst op de maandagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur.

Wil je meedoen? Maak dan een vrijwilligersprofiel aan op www.meerbomen.nu/ik-doe-mee en meld je aan voor een oogstdag. Heb je zelf jonge boompjes in de tuin staan en wil je die graag doneren? Dat kan op zondag 27 november tussen 14.00 en 16.00 uur bij haar bomenhub aan het Kalverpad 1 in Zaandam.

Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met hulp van de boeren van de Caring Farmers. Sinds 2020 gaven zij al bijna een miljoen bomen en struiken gratis weg.

De volgende Oogstdag van Meer Bomen Nu is bij de Schaalsmeerdijk 1 A 1534 NA Oostknollendam op 5 december en daarna tweewekelijks op de maandagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur. Meedoen? Maak een vrijwilligersprofiel aan op  www.meerbomen.nu/ik-doe-mee

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Helga Kant

    Heel graag in de plantsoenen op De Voorhoede mooie bloeiende volwassenen bomen! Dat wat er nu staat is al vanaf het begin dood!

    Heel hartelijk dank!!!!

    Vriendelijk groet Helga Kant Voorhoede 21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *