Algeheel tijdelijk vuurwerkverbod in Oostzaan

Dat het kabinet een landelijk vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling aankondigt, is te verwachten. De druk op de eerste hulp, artsen en ziekenhuizen in coronatijd zou te groot worden.

In Oostzaan heeft GroenLinks al een voorschotje op dit verbod genomen door via een motie B&W te vragen zelf met zo’n verbod te komen. Die motie voor een ’tijdelijk algeheel vuurwerkverbod’ werd door de raad aangenomen.

De motie werd ingediend Noah van Dansik namens GroenLinks (foto boven tijdens de digitale raadsvergadering). Het afsteken van vuurwerk zorgde volgens GL voor samenkomsten van groepen mensen terwijl dat niet is toegestaan volgens het huidige coronabeleid.

Daar worden er “jaarlijks honderden patiënten opgenomen of behandeld voor vuurwerkletsel (1300 afgelopen jaarwisseling); dit aantal is de afgelopen jaren alleen maar gestegen.”

De overbelasting van de zorg door de coronapandemie zou daarmee nog toenemen.

GroenLinks en PvdA stemde voor. D66 tegen. CDA verdeeld: 1 voor en 1 tegen. VVD: 4 tegen en 1 voor. Einduitslag 7 voor en 6 tegen.

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Jan v/d Broek

  “uurwerkverbod “, mis ik een grap?

  • De Orkaan

   nee, alleen een ‘v’ (die we er later hebben bijgezet).

   • Erik Schaap

    Nu alleen nog even ‘hem’ in ‘haar’ veranderen.

   • Max Smits

    Kijk mensen ik kan heel kort een krachtig zijn en ik zal al zeggen ik ben 100% tegen een vuurwerkverbod en hieronder leg ik uit waarom doormiddel van waarheden!
    Alle problemen die er maar te bedenken zijn omtrent vuurwerk zoals:
    Vandalisme
    Gewonde/ letsel
    Vervroegd overlast
    Oorlogs ervaring op oudjaarsdag
    (Behalve vuurpijlen en single shots naar ambulance broeders enz. gooien)
    Komt door ILLEGAAL vuurwerk dus WAAROM praten we over het willen verbieden van legaal vuurwerk i dont get it ff serieus en die cijfers die aangeven bijv. Dat 75 procent van de gewonden door legaal vuurwerk komt zijn bullshit want tuurlijk ga je niet eerlijk weze en zeggen dat je vinger eraf ligt door illegaal vuurwerk want dat word niet vergoed !! Dus mensen de discussie over vuurwerk is gwn niet juist het gaat over de verkeerde dingen.. en ben ff eerlijk ook die mensen te z’n geld er niet aan uitgeven en er of voorhand ook niets mee hebben, jullie genieten toch ook mee van iemand anders z’n mooie siervuurwerk wat voor sfeer heb je zonder die mooie traditie ik bdl wat wil je dan ja professionele vuurwerk is mooier en veiliger maar is geen sfeer en traditie en kan ook niet in elke stad/ dorp dus dan heb je maar op een paar plaatsen in NL zo’n mooie vuurwerkshow kortom geen drol aan..

 • Erik Esteie

  Van mij mag vuurwerk voor altijd verboden worden, ongeacht of het nu om knal vuurwerk gaat of sier vuurwerk, stop ermee!

  Als er iets is wat totaal nutteloos is dan is het wel vuurwerk..

  Of gelooft er nu iemand in ene dat het verdrijven van boze geesten die afgeschrikt zouden kunnen worden door iets wat zogenaamd een traditie is en met een knal verdreven kan worden?

  Of zijn we in ene allemaal gaan geloven in wat de Chinezen geloven?

 • Jaap Meeuwsen

  Mee eens hoor Erik hoewel ik mijn vraagtekens erbij zet.
  Veel slachtoffers vallen door het gebruik van illegaal vuurwerk en dat zal nu ook weer opduiken, dat is nog veel linker.
  Voor of tegen vuurwerk, ik doe er al jaren niet meer aan mee, we moeten ook niet de volgende klap vergeten die de legale vuurwerkhandel te verwerken krijgt.

  Wel weer apart dat er een vergunning is afgegeven voor een vuurwerkdemonstratie op 20 nov op de Voorzaan.
  Evenementen zijn toch verboden dacht ik ? Hoeveel mensen zal dit aantrekken terwijl Rutte beweert dat de recente maatregelen vooral bedoeld zijn het aantal verplaatsingen buiten te verminderen ?

  Begrijpen doe ik die malle tegenstrijdigheden nog altijd niet.

 • Alain Stamps

  A & M .

  Vuurwerk moet verboden worden totale geld verspilling .
  En levensgevaarlijk, snap best dat die vuurwerk giganten dat niet willen heel t jaar op hun rug liggen en 3 dagen per jaar werken.
  De mensen die het krapste bij kas zitten geven het meeste geld uit voor dat belachelijke vuurwerk.

  • Jaap Meeuwsen

   Beste Alain.
   Het grootste deel van de vuurwerkverkopers doen het erbij hoor, die runnen de rest van het jaar gewoon hun zaak en liggen echt niet op hun rug.
   Of je moet al een bepaald beroep uitoefenen waar dat niet anders kan 🙂
   Voor of tegen, ieder zijn goed recht hoor maar ik zou het toch wel een arme oud en nieuw vinden zonder vuurwerk.
   En het is waar, er vallen gewonden maar in het verkeer net zo goed, dus alle auto’s, fietsen, scooters ook maar afschaffen ?
   Je moest eens weten hoeveel slachtoffers het hele jaar door hierdoor in het ziekenhuis belanden.
   Vind dat de kerstbomenverkoop ook maar verboden moet worden, is ook niet meer van deze tijd ?
   En een verbod op vuurwerk ? Niet zo moeilijk om er evengoed aan te komen door wat dieper het internet op te gaan en onmogelijk te handhaven.
   Ik hoor al weken harde klappen.

 • Raymond Visser

  OK prima initiatief en goed resultaat. Maar nu.. krijg ik nu een vuurwerkarm oud en nieuw?? Wie gaat er handhaven en optreden.

 • L. Dirksen

  HaHaHa. Handhaven in Oostzaan. Staat niet echt bovenaan in het prioriteitenlijstje hier. En als het al eens gebeurt rolt er een kop. Al jaren wordt er minstens vijf maal per jaar in Oostzaan- ZW zeer zwaar vuurwerk afgestoken of zoals laatst een complete vuurwerkshow. Ja, om half twee in de nacht. Doe het goed of doe het niet…
  Nog nooit iemand gepakt…. En nu denken ze dit te kunnen handhaven? Ik ben benieuwd!

 • Jan van Zaane

  begin eerst maar eens met het verbieden van al dat illegale vuurwerk gedurende de rest van het jaar. Daarna zien we wel verder. O, wacht …

 • Dirk Marinus sr

  Korte lontjes, lange rijen bij de EHBO..

 • Bap Kolder

  Ik vind vuurwerk prachtig en leuk om af te steken. Prima dat sommige dat sonde van mijn geld vinden, maar ik kan het ook sonde vinden waar andere hun geld in steken. Waarom moet je bijvoorbeeld een dure auto van 120 duizend kopen terwijl een auto van 40 duizend hetzelfde doet. Ik heb totaal nog bij verreweg geen 40 duizend uitgeven aan vuurwerk. Waar een ieder graag zijn geld aan uitgeeft moet iedereen lekker zelf weten. Uiteindelijk spekt het de staatskas toch wel.

  Ondanks dat ik graag vuurwerk af steek en er naar kijk begrijp ik zelf ook wel dat het niet meer van deze tijd is. Ik ben dus niet tegen een verbod, maar zo plotseling in 1x stoppen lijkt me ook onverantwoord. Al enkele jaren word het vuurwerk verbod opgeroepen en sinds het begin pleit ik voor het tegenovergestelde. Vuurwerk legaal gedurende het gehele jaar. In het buitenland werkt dat ook al jaren prima. Doordat het het hele jaar al mag is de hoeveelheid tijdens oud en nieuw minder. Als gevolg dus ook veel minder slachtoffers. De lol gaat er na een paar jaar wel vanaf omdat het toch het hele jaar al mag. Stoppen met vuurwerk zal dan breeder geaccepteerd worden.

  Alleen vermoed ik dat dit nu niet meer gaat werken. Daar hadden we 10 jaar geleden al mee moeten beginnen, misschien zelfs langer geleden al.

 • L.Dirksen

  Leuke van Visser: Vuurwerkarm. Arm zonder hand?
  Zie je wel vaker zo rond Oud en Nieuw……….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *