Wel of geen vuurwerk bij Oud & Nieuw?

Romkje Mathkor (GroenLinks), Mariska Schuttevaer (ROSA) en Melchior Mattens (PvdD) pleiten voor een algeheel vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling. Vanavond wordt hun motie waarin B&W opgeroepen wordt zo’n verbod uit te vaardigen, behandeld in de raad van Zaanstad.

Volgens de partijen het vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling 2020-2021 positieve effecten gehad op de algehele veiligheid en gezondheid. Daarom is het volgens hen een goed idee dat beleid dit jaar voort te zetten.

Uit de evaluatie van het verbod afgelopen jaar zou volgens de indieners van de motie blijken dat er geen vuurwerkslachtoffers zijn gemeld zijn in het ZMC, minder ambulanceritten zijn gemaakt, minder beroep op de brandweer is gedaan, en minder schade aan gemeente-eigendommen was, er minder fijnstof in de lucht gemeten is en er geen HALT verwijzingen zijn geweest.

“Zowel brandweer als politie geven de voorkeur aan een algeheel vuurwerkverbod omdat dit makkelijker te handhaven is.”

De partijen willen “deze positieve resultaten graag blijven vasthouden” en zouden “het betreuren als deze gunstige resultaten weer teniet gedaan zouden worden door nu geen algeheel vuurwerkverbod in te stellen.”

De ziekenhuizen hebben volgens hen nog lang niet alle achtergestelde zorg ingehaald en zitten niet te wachten op een golf van vuurwerkslachtoffers.

In tien Nederlandse gemeenten is al een afsteekverbod ingesteld tijdens de komende jaarwisseling, waaronder Amsterdam en Haarlem. Omdat een verbod alleen zinvol is als de ons omringende gemeenten dat ook instellen volgens de indieners wordt het college gevraagd

“om samen met de andere gemeenten in de veiligheidsregio Zaanstreek Waterland een algeheel afsteekverbod op consumentenvuurwerk in onze regio in te stellen en om samen met de andere gemeenten in de veiligheidsregio Zaanstreek Waterland bij het rijk te lobbyen voor een algeheel landelijk verbod op consumentenvuurwerk.”

Compensatie van het Rijk voor de vuurwerkhandelaren zou een voorwaarde moeten zijn volgens PvdD, ROSA en GL.

Foto: borden

Deel dit artikel:

25 reacties

 • Peter Blokker

  zo is dat geen vuurwerk meer op oudejaars nacht, als het aan groen links licht mogen we op oudejaarsdag van 2300 uur tot 0100 uur nieuwjaarsdag niet meer buiten want dat is beter voor het milieu. waar bemoeien ze zich mee? in Groningen stad mag je straks als het aan hun ligt niet meer met de auto de stad in, gaat dat sraks hier ook gebeuren? het enige wat die gasten doen is verbieden, verbieden, en nog eens verbieden maar ze stellen er NIETS tegenover.

 • Erik Schouten

  Als je het mijn huisdieren vraagt liever niet!

 • Bert Versteeg

  Een jaarwisseling zonder vuurwerk is als een vaas zonder bloemen of als Sinterklaas zonder Zwarte Piet!
  Groen Link moet eens stoppen met deze onzin, het zijn tradities die we moeten koesteren.
  Een verbod op knalvuurwerk is nog tot daar aan toe maar een algeheel verbod mag er nooit komen.
  De afgelopen jaarwisseling toen vanwege de Corona de winkels gesloten waren, heeft bewezen dat men massaal aan vuurwerk heeft weten te komen dus al zou er een algeheel verbod komen dan zal er toch massaal verwerk afgestoken worden met alle risico`s van dien want veel van dat vuurwerk is illegaal en soms erg gevaarlijk.

 • Jan Schoen

  Gemeente Amsterdam geeft een goed voorbeeld van hoe het ook kan. Daar is vanaf dit jaar consumentenvuurwerk verboden. Oud en nieuw in Amsterdam moet een feest worden waar de stad samen het begin van een nieuw jaar viert. Maar zonder de overlast en incidenten die worden veroorzaakt door vuurwerk. Daarom is het vanaf de aankomende jaarwisseling verboden om consumentenvuurwerk af te steken in de stad.
  Voor veel mensen hoort vuurwerk wel echt bij de jaarwisseling en daarom organiseert Amsterdam dit jaar op meerdere plekken in de stad alternatieven: een feestelijke en bijzondere nieuwjaarsviering op het Museumplein en een aantal professionele vuurwerkshows verspreid over de stad. Zo kan het in Zaanstad toch ook?!
  Wat zo’n ongenuanceerde zure opmerking over het standpunt van Groen Links hier mee te maken heeft ontgaat mij volkomen.

 • Henk Luijt

  Minder vuurwerkslachtoffers, minder ambulanceritten, minder branden, minder schade aan gemeente-eigendommen, minder fijnstof en minder HALT verwijzingen.

  Maar ook minder vuurwerkpret. En dat meen ik, ik zou het echt jammer vinden.

  Toch lijkt het mij wel duidelijk, die pret weegt niet op tegen de te verwachten schade.

 • R. Van Velsen

  Te treurig voor woorden hoe het allemaal in Nederland en dat de gemeenten allemaal voor zich deze dingen er door kunnen drukken.
  Alles moet maar verboden worden en wat oud en nieuw betreft ga de juiste cijfers er is naast leggen ipv alle negatieve berichten die de media in geslingerd worden.
  Nederland is aan het vertrutten. Hou de tradities in ere ipv van dat gezeik op alles.
  Laat een ieder voor zichzelf beslissen wat hij met oud en nieuw doet.
  Het zal er een stuk gezelliger op worden ipv van alles te bekritiseren en te verbieden.

  • Marc Dierikx

   De gemeenten, dat zijn wij, de burgers, zelf die zich laten vertegenwoordigen door een door ons zelf gekozen bestuur. Hoezo doordrukken dan?

   • R. Van Velsen

    Daarmee doel ik op de politieke beweging die oordeelt voor de burgers in desbetreffende gemeente.
    En als het aan GroenLinks en Pvdd en andere partijen willen die dit er inderdaad doorheen drukken!
    Ze moeten zich eens bezig houden met dingen die er echt toe doen ipv betuttelen en verbieden.

 • Dirk Marinus Sr

  De artsen op de 1e hulp kunnen weer aan de bak……

 • Jaap Meeuwsen

  Goedkeuring op verkoop vuurwerk is voor de komende jaarwisseling weer landelijk ingevoerd las ik en dan gaan de partijen onderling ook weer kissebisse! ?
  Voorlaatste ( vrije ) jaarwisseling ik meen iets van 300 vuurwerkslachtoffers gemeld op de spoedeisende hulp in heel NL.
  Gaat dus alleen over deze paar dagen !
  Dat o.a. tegenover 20.000 fietsverkeerslachtoffers ? Per jaar, maar toch.
  Waar gaat het over…

 • Hans van Deelen

  Het woord traditie lijkt een synoniem te zijn geworden voor dingen waarvan we weten dat ze ‘fout’ zijn, maar moeilijk afscheid van kunnen nemen.

 • Bert Versteeg

  Hans, hou eens op met die onzin!
  Tradities zijn absoluut geen synoniem van dingen waarvan jij zegt dat ze fout zijn!
  Oliebollen en appelflappen en champagne zijn ook tradities tijdens de jaarwisseling, net zoals de klok om 11.58, de diverse trekkingen van loterijen of bepaalde televisieprogramma`s en natuurlijk het vuurwerk. Bij Sinterklaas hoort Zwarte Piet en ook daar is helemaal niks verkeerds mee, die hele discussie wordt alleen helemaal uit z`n verband getrokken door bepaalde mensen die niets anders te doen hebben, hetzelfde geld voor degenen die lopen te mekkeren over het vermeende slavernijverleden, de 17e en 18e eeuw kun je niet vergelijken met de 21e eeuw.We laten ons veel te veel opfokken door bepaalde figuren die er alleen maar op uit zijn onze maatschappij te ontwrichten.

 • Monique Zonneveld

  Hoop zeker op een vuurwerkverbod. Geef een mooie lasershow met muziek op de burcht. Veel mooier, gezelliger en veiliger voor mens en dier.

 • Henk Visser

  Erg jammer te constateren dat de werking van democratie en tradities door sommige pro-vuurwerk reageerders wordt misbruikt voor -Links Bashing-. En met name op GL.
  Waarom alleen deze partij? ROSA lees ik nergens.
  Zou het kunnen zijn dat de motie van GL, PvdD en ROSA omtrent vuurwerkverbod bij voorstanders voorbij gaat aan de essentie, de traditie, en het een dankbaar handvat wordt om maar vooral af te geven op linkse partijen die ‘’door willen drukken”?
  Of, zoals ik las:
  “We laten ons veel te veel opfokken door bepaalde figuren die er alleen maar op uit zijn onze maatschappij te ontwrichten.”
  (Bert Versteeg)
  In de context gezien, wat wordt hier bedoeld? Wie zijn die ‘’bepaalde figuren’’? Er worden geen namen genoemd, dus er wordt niks bepaald.
  De volgende onzin:
  “onze maatschappij te ontwrichten.”
  Oh ja! Dat doet het. Een motie van 3 partijen in de Zaanse raad is bedoeld om de maatschappij te ontwrichten. Ooit van Q-Anon gehoord?

  R. Van Velsen schreef: ‘’ga de juiste cijfers er is naast leggen ipv alle negatieve berichten die de media in geslingerd worden.” Maar komt zelf niet met die ‘juiste cijfers’. Daar ben ik dan wel benieuwd naar.

  Kortom, reacties die voortkomen uit een individualistisch egoïsme. Met traditie als argument om eigen plat simplistisch vermaak, zonder achting voor de medemens, dier en milieu, maar in stand te willen houden.

  Traditie is iets wat vanuit de geschiedenis een volk verbind. Maar het ligt niet verankerd in de grondwet. De mens evalueert in zijn bestaan op aarde. En zeker de laatste eeuw heeft technologisch onderzoek zoveel nieuwe kennis opgeleverd. Nu weten we hoeveel schadelijke stoffen er in vuurwerk zitten. Nu weten we hoe schadelijk knalwerk voor dieren thuis en in de natuur is.
  Met deze wetenschap vast houden aan tradities die het leven en milieu schade toe brengen is een misdaad.
  Mensen die dit niet inzien evalueren niet mee met de loop van de tijd. Ze volharden in stagnatie.
  En in die zin devalueren ze als mens. En zien nooit hun eigen verstening. De schuld ligt bij …
  Vult u zelf maar in.

  • Bert Versteeg

   Henk, het is niet nodig namen te noemen, het gaat om bepaalde groeperingen die onze tradities om zeep proberen te helpen en die hierbij vaak gesteund worden door GL.
   Democratie is ook het geven van een mening en jij loopt tegen de mensen aan te schoppen die voorstander van het vuurwerk zijn, dat heeft niets te maken met “individulistisch egoisme” Je kan het namelijk ook omdraaien en zeggen dat een kleine minderheid in de raad ook een bepaald egoisme hebben Nu zijn er 3 linkse partijtjes die een vuurwerkverbod willen en een motie hebben ingediend en het is te hopen dat de andere partijen wijs zijn en deze motie verwerpen.

   • Marc Dierikx

    Bepaalde groeperingen? Noem man en paard gerust zou ik zeggen. En waarschijnlijk is het omgekeerd: GL wordt gesteund door mensen met een mening die niet de uwe is. En die waarschijnlijk juist vinden dat vuurwerk veel maatschappelijks ontwricht, of zo u wilt om zeep brengt.
    Het is nogal een overtuigdheid van eigen gelijk om te beweren dat alleen de partijen die u gezind bent (laat me raden, het uitgebreide rechtse spectrum) wijsheid verspreiden.

    • Bert Versteeg

     Typische reactie van een linkse rakker ! En maar lopen janken op de mening van een ander.
     Natuurlijk ben ik rechts georienteerd en ik ben trots op onze tradities en ons verleden!
     Links is al jaren bezig ons land naar de klote te helpen.
     Gelukkig wordt GL gesteund door relatief erg weinig mensen en het is te hopen dat dat zo blijft ! Die Klaver is net zo betrouwbaar als het weer !

     • Marc Dierikx

      Ik weet niet of het u opgevallen is, maar het is al meer dan een decennium geleden dat er ook maar 1 linkse partij in de regering gezeten heeft…
      Dank uw rechtsgezinde vrienden maar voor alle moois.

 • Jan Schoen

  De wereld is voortdurend aan verandering onderhevig. Dat is al sinds Metusalem zo geweest. En altijd heeft de mens zich aangepast en altijd is daaruit een nieuwe ontwikkeling ontstaan. Het komt en het gaat. Wanneer een ‘traditie’ volledig uit de hand is gelopen, er daardoor slachtoffers vallen en er door medici, milieudeskundigen, de zorg, brandweer en politie alarm wordt geslagen, kun je je afvragen of deze ‘traditie’ op deze manier door moet gaan. Je zou kunnen nadenken of het mogelijk is oud & nieuw iets anders te vieren dan je gewend bent. Soms verdwijnen tradities. Zoals derde pinksterdag, misschien omdat je in Purmerend geen ‘bokkie’ meer kunt kopen en ook Luilak is vrijwel verdwenen omdat jongeren er geen zin meer in hebben om daarvoor ‘s nachts hun bed uit te komen. Daar kun je je natuurlijk ook tegen blijven verzetten …

 • Herman Aartsen

  De vraag is, wanneer is iets een traditie. In de jaren 50 was vuurwerk vrijwel onbekend. Het nieuwe jaar werd ingeluid door de scheepstoeters in de haven van Amsterdam en Zaandam en werd er een enkele (overjarige) vuurpijl door een schepeling afgevuurd. Daarna dronken we een wijntje en lagen voor eenen weer op bed.

 • Daniel vd Berg

  “Gevaarlijk” vuurwerk zoals knalvuurwerk, single shots, romeinse kaarsen en vuurpijlen zijn al verboden. De meeste schade en ongelukken worden door (zwaar) illegaal vuurwerk veroorzaakt. Waarom dan het legale vuurwerk verbieden? Willen we liever het zware illegale vuurwerk in handen van onze kinderen? Zelfs een 8 jarige met een telefoon en telegram kan aan cobra’s etc komen….. in mijn ogen dus niet verstandig om het lichte legale vw te verbieden. Los daarvan zijn onze vrijheden nu wel een keer voldoende ingeperkt vinden jullie ook niet?!…

 • Jaap Meeuwsen

  Helemaal mee eens Daniel.
  Gewoon flink handhaven op illegaal vuurwerk hoewel ik besef dat dit moeilijk is maar ze zullen er onder het mom van corona vast wel weer wat op vinden vrees ik zomaar.
  Maar helaas, ongevaarlijk vuurwerk bestaat nu eenmaal niet, dagelijks deelnemen aan het verkeer is vele malen gevaarlijker.
  Relativeren is de laatste tijd uit de mode geraakt.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *