Bouwplannen in Zaanstad riepen een kettingreactie aan meningen op. Zo ook het plan om in de Honigfabriek Lofts te bouwen. Hoewel ik erg moet wennen aan het woord Loft (zolderkamer), slik ik mijn commentaar in. Sinkhole (in plaats van verdwijngat) werd immers ook door de redactie van De Orkaan toegestaan.

Door Anneke van Dok

De afgelopen week presenteerden de bouwjongens van Nederland een nationaal bouwplan om de nijpende woningnood op te lossen. De termen buitengebied, centrale regie en een eigen minister komen er prominent in voor.

De gemeenten worden erin weggezet als horzels die mooie plannen lek prikken. Dat grond schaars is, vaak al een eigenaar heeft of een andere nuttige bestemming en dat bouwen in het groen op reële milieuproblemen stuit, wordt als bureaucratisch geneuzel gezien.

Laat ik duidelijk zijn: een eigen ministerie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is geen overbodige luxe en een stevige nota Ruimtelijke Ordening als beleidskader heeft ons in het verleden goed geholpen. Maar nu is er meer nodig dan een wonderlamp van Aladin. Op diverse terreinen zal een stap terug, in plaats van voorwaarts moeten worden gedaan.

Zolang er geen woonheden voor ouderen worden gebouwd, zullen gezinswoningen bezet blijven door bejaarde echtparen of weduwen en weduwnaars. Daarom is het idee om bestaande gebouwen, op aantrekkelijke plaatsen, te herbestemmen voor mensen die liever in een loft wonen dan eenzaam in een veel te groot huis, niet slecht. Mits er gedacht wordt aan goede voorzieningen. En er ook wooneenheden worden gerealiseerd voor minder draagkrachtigen en starters. Het liefst door herbestemming, omdat er in de komende jaren veel leegstand valt te verwachten: van verweesde boerderijen, kerkgebouwen, scholen, bedrijven en kantoren.

In Zaanstad wordt geïnvesteerd in herbestemming, om stikstofproblemen te vermijden en groen tussen de bebouwing te ontzien. Echter, de koop- en huurprijzen van de nieuwe woonruimten zullen na oplevering onmiddellijk oplopen. Dus moet er een door de overheid bewaakte regulering komen. We komen er niet met een grenzeloos vertrouwen in de markt, dat hebben de afgelopen jaren wel bewezen.

Stef Blok sloeg zich zo’n vier jaar geleden op de borst dat hij de laatste minister van Bouwen en Wonen was geweest, omdat de markt het wel kon regelen. Hij had het faliekant mis.

Foto (De Orkaan): de plek voor de lofts in de Honigfabiek in Koog aan de Zaan.