Anneke van Dok: echt geld!

Minister Sigrid Kaag wil het handje- contantje-geld behouden. Dit zou in het voordeel zijn voor mensen met een smalle beurs. Met echt geld in de knip is het eenvoudiger om het huishoudbudget te beheren. Toen ik daarover op de radio hoorde vertellen, dacht ik meteen: ‘Wanneer kreeg ik mijn salaris voor het laatst in loonzakje, met meiers, snippen, geeltjes joetjes, knaken en pieken?

Door Anneke van Dok

Was dat bij De Typhoon, nadat ik daar in 1969 als leerling-journalist was begonnen, of ging het toen al over de giro. Daarvoor werkte ik bij zaken waar het loon nog wel contant werd uitbetaald. Toen ik nog een kind was, spraken mijn ouders nooit over geld, maar ik wist van een vriendinnetje in de Willem Brinkmanstraat dat sommige uitgaven bij haar thuis tot vrijdag moesten wachten, omdat het loonzakje dan werd uitgereikt.

We zijn zo gewend geraakt aan pin en tikkie, dat ik verbaasd ben als een ijscoman om echt geld vraagt. De kapper heeft zijn fooi ook liever contant. Die verbazing werd verbijstering toen ik bij de kassa van Lidl in Rennerod (Rheinland Pfalz) wilde pinnen. Daar werd mijn wereldpas niet geaccepteerd. Ik probeerde mijn andere pinkaarten, maar die werden eveneens afgekeurd. En dat met een lange rij achter mij. Ik moest mijn boodschappen laten staan en naar de Sparkasse rijden om geld te pinnen. 

Daar werd ik niet afgewezen, dus voorzag ik mezelf van een flinke bundel euro’s. Dat was maar goed ook, want in het campingrestaurant kon ik evenmin pinnen. De campingbaas reageerde laconiek. In zijn woonomgeving was het heel gewoon om met geld te betalen in plaats van met plastic. En ach ja, het kwam vaker voor dat een Nederlandse betaalkaart werd geweigerd. Ik ben nu gewend aan die dikke portemonnee in mijn tas. Als ik straks moet tanken, wil ik geen verrassingen meer.

En inderdaad, echt geld geef je minder makkelijk uit, want je ziet het slinken.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • H v.d. Berg

  De reden dat in Duitsland minder met pin werd betaald is dat zowel de winkelier als de klant een extra bedrag aan de bank moet betalen voor iedere pintransactie. Daarnaast heerste in Duitsland enige tijd een negatieve rente, wat wil zeggne, dat als je geld op de bank had, je dan daarvoor moest betalen. Gevolg was dat mensen meer contant geld in huis hielkden. De afgelopen jaren echter, neemt het percentage pinbetalingen ook in Duitsland steevast toe. Vooral jonge mensen betalen vaker met een pinpas of met digitale betaalmethoden. De Duitse detailhandel behaalde vanmaf 2018 voor het eerst meer omzet door kaartbetalingen dan door betalingen met contant geld. Ook de invoering van het contactloos pinnen heeft voor een Aufschwung gezorgd.

 • hans van rheenen

  Duitsers hebben niet zo’n naïef vertrouwen in “praatjes” van hun autoriteiten als de doorsnee Nederlander. Al jaren zijn lobbyisten bezig om cash-geld te torpederen, terwijl de heer Knot steeds blijft roepen dat hij jaarlijks munten blijft slaan en briefjes blijft drukken.
  Pogingen die door banken en andere financiële instellingen die witwassen willen onderdrukken leveren weinig op.

  Voorlopig functioneren dus nog beide systemen en laten consumenten uit principe hun ware bij de kassa liggen en winkelwagentjes uit protest staan, wanneer het heet: “u kunt hier alleen pinnen!” …

 • Louis Dirksen

  Je kan in Duitsland heel goed betalen maar helaas alleen met pinpassen van Duitse banken…..

  • Volgens mij is de ING geen Duitse banks, maar ik heb mijn pas vaak genoeg in Duitsland kunnen gebruiken.

   • H v.d. Berg

    Precies, in Duitslad kan je gewoon met je Nederlndse pas pinnen. Geen enkel probleem.

   • Didier Hennequin

    ING is een van origine Nederlandse bank, maar is ook in Duitsland actief onder de naam ING-DiBa. Je kunt in Duitsland dus bijvoorbeeld ING-geldautomaten tegenkomen.

  • Ik heb betalingen gepind, als je dat bedoelt.

   • Louis Dirksen

    Jazeker.

    Om te voorkomen dat er nu wellicht bij onze Orkaanlezers verwarring ontstaat wil ik wel mijn ervaringen delen. Ik kom veel keren op familiebezoek in D en in het kort is het volgende aan de orde:

    In filialen van vrijwel alle supermarktenketens kun je met de creditcard betalen, net zoals bij vrijwel alle tankstations;

    In sommige winkels/restaurants kun je ook met de Nederlandse pinpas betalen of met de creditcard in de restaurants;

    In vrijwel alle winkels/restaurants kan je betalen met een pinpas met EC code. Die worden uitgegeven door Duitse banken. Of er nog Nederlandse banken zijn die EC op de pinpas hebben weet ik niet. Dat was vroeger wel zo in de tijd van de Eurocheque. We worden oud… .

    Toch blijft mijn advies: Alvorens uit eten te gaan, informeer dan even of je kunt betalen met een of andere kaart. Niets is vervelender dan je vrouw als onderpand achter te moeten laten tot je ergens een flappentap hebt ontdekt….

    Wij hebben nog de mazzel dat je met een Nederlandse pas zonder kosten geld kunt opnemen. De Duitser betaalt hier wel voor, reden waarom mijn zoon nog steeds na 12 jaar zijn Rabo rekening aanhoudt.

    Volgende week ga ik naar Zweden: Als tegenstelling een land waar contante betaling niet echt wordt gewaardeerd. Het kan wel, maar liever niet. Ze accepteren daar wel alle passen.

    Fijne vakantie!

 • P. Hoogkamer

  volgens mij heeft het de maken met de pinmachine van de winkel die staat op EC passen.
  EC was voorheen in Nederland de EuroCheque een papieren ding. waarmee je in Europa kon betalen. in duitsland is dit nu een pasje. tot voorkort stond EC ook op die van de Nederlandse banken. omzetten kost geld en moeite dus laten vele duitse MKBers het zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *