U heeft ze ongetwijfeld op de televisie voorbij zien komen: de nieuwe spotjes van o.a. ABN AMRO.  Daarin word je gewezen op de mogelijkheid hulp te krijgen van de plaatselijke bibliotheek, wanneer je problemen hebt met het digitale systeem. De spotjes verschenen kort na het nieuws dat 400.000 Nederlanders moeite hebben met de digitale betaling van o.a. hun belasting.

Door Anneke van Dok

De Zaanse bibliotheek biedt deze service, die zelfs verder gaat dan louter informatie, zoals door andere bibliotheken wordt verstrekt. Zo wil men in de Zaanstreek met de Rabobank gaan samenwerken om de veiligheid van betalingen te vergroten. Ik juich het toe, dat de bibliotheken als laagdrempelig informatiepunt service bieden.

Maar ik las in een gezamenlijk schrijven van ABN AMRO, ING, de Rabobank en de Volksbank dat ze in de toekomst nog hechter willen gaan samenwerken met maatschappelijke instanties om niet-digitale klanten blijvende service te bieden (men rekent erop dat het gedrag van hun clientèle in de loop der jaren zal veranderen). Ook dit toekomstige initiatief valt te prijzen, mits de banken de verantwoordelijkheid op zich nemen voor optimale kwaliteit van de service, de privacybescherming en de kosten die de bibliotheek ervoor moet maken. 

Ik erger me aan de terugloop van persoonlijke communicatie en zorg door instellingen waarvan we afhankelijk zijn. Of het nu de NS, een bank, een gemeente of zelfs een schouwburg betreft: behoudt alsjeblieft de dienstverlening door medewerkers met een naam en een telefoonnummer in plaats van uitsluitend apps of een menu.

Wanneer je iemand van het gemeentehuis van Zaanstad wilt spreken, moet je een landelijk nummer draaien, waarna een mevrouw informeert naar welke stad je doorverbonden wilt worden. En dat terwijl je toch al een beetje nerveus bent of je wel het goede antwoord krijgt op een voor jou brandende vraag.

Het automatische antwoord dat het op dit moment erg druk is in het gemeentehuis, wordt ongeloofwaardig als dat bandje de hele dag of zelfs de hele week wordt afgedraaid. Toen er dit weekeinde problemen waren met het treinverkeer rond Uitgeest, bleken veel wachtenden op het perron niet over de app te beschikken waarmee ze konden vernemen hoe verder te reizen. Nog even, en we leven in een onbemande wereld met robots in plaats van Jan, Piet, Marie en Klaas.


Foto: Spaarbank Koog a/d Zaan (met personeel)