Anneke van Dok: Een Zaanse middelvinger

Een burgermoeder heeft dezelfde trekjes als een echte moeder: een neiging tot apenliefde en grenzeloos vertrouwen in de toekomst van haar oogappel.

Achteraf geef ik het ruiterlijk toe: mijn eersteling was niet moeders mooiste, maar daar bracht ik altijd een vlijmscherp argument tegenin: in mijn Diemen zat de schoonheid vanbinnen, in de samenleving.

Door Anneke van Dok

Dat de flats lelijk waren en dat het snelverkeer tot eind jaren tachtig dwars door de gemeente over de A1 raasde, deden daar niets aan af. De wereldberoemde Ajax-voetballers verdienden destijds nog een redelijk maar niet exceptioneel salaris en woonden als normale burgers, in gewone huizen dichtbij hun stadion, dat aan Diemen grensde.

Tegenwoordig heeft Diemen een schouwburg (jawel, van Sjoerd Soeters, zie foto), een nieuw gemeentehuis en een gezellig winkelcentrum. Helaas kampt men ook met schaduwkanten van zijn grote broer Amsterdam. Drugsdealers hebben Diemen tot misdaadlocatie gekozen.

Misschien was mijn apenliefde al in aanleg aanwezig, doordat ik in Zaandam geboren ben en vanaf mijn prille jeugd heb moeten horen dat mijn geboortestreek zo lelijk was. Ik wist wel beter, want ik kende de saamhorigheid in mijn straat, de gezelligheid van het verenigingsleven, de onvergetelijke schaatswinters en de duidelijke omlijning van rangen en standen, politieke kleur en religie. Maar een Zaandammer die aankondigt de stad in te gaan, gaat de stad uit; op de trein naar Amsterdam.

Nu ga ik Zaanstad niet vergelijken met het veel kleinere Diemen en ook niet met de lelijke sprookjes- eend, die uitgroeide tot een beeldschone zwaan, maar:

  1. Mits het gemeentebestuur de kans pakt die binnen het bereik van 155.000 inwoners ligt;
  2. als iedere Zaankanter eens ophoudt met zijn Calimero-gedrag;
  3. een beetje geduld heeft en
  4. niet meteen met modder begint te gooien, wanneer de inkt van een plan nog niet droog is…

Dan zullen de goede krachten ervoor zorgen, dat er een Monetjaar komt, of dat er een gouden jubileumjaar met de penseelstreek van Monet wordt gevierd, en Zaanstad ook nog een paar mooie(re) musea rijk is. Ik beweer dit met een zelfbewuste middelvinger tegen iedere Zaanse zeurpiet die naar Bilbao of Gorsel afreist omdat de musea daar zo fantastisch zijn, maar zich thuis liever verschuilt in de schaduw van Amsterdam.

Afbeelding: de beoogde locatie voor het Museum Holland / Zaans Museum Centrum

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Anneke, vraag van een Zaankanter nooit om enthousiast te applaudisseren voor iets nieuws. Die steekt liever zijn handen in de zakken, spuugt op de grond en gaat kijken wanneer het fout gaat. Maar stiekem is ie hartstikke trots op zijn Zaanstreek en moet je het niet wagen om erop te kankeren.
    Het komt wel goed met de Zaanstreek. Net zoals het met Diemen is goed gekomen. Jij houdt nu van Diemen. Zelfs Zaanstreek-hater Marcel van Roosmalen zou daar inmiddels op de knieën naar terug willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *