Anneke van Dok: Gebeuzel

Ik lees de reacties onder de Orkaanberichten altijd met een glimlach en een frons, niet alleen vanwege de inhoud, maar ook door de stijl waarin de commentaren zijn geschreven.

Staccato en zonder nuances, vooral als de verontwaardigde lezer op anderen reageert. De berichtjes doen sterk denken aan een nieuw fenomeen dat in ons communicatienetwerk is geslopen: de groepsapp.

Door Anneke van Dok

Het valt me op, dat dit medium wordt gebruikt om een korte boodschap, zoals ‘Ik ben verhinderd door een verstuikte enkel’ volledig uit te melken tot er niets meer onbesproken blijft. In tegenstelling tot de commentaren onder een Orkaanbericht, verschijnen alle reacties in de appgroep min of meer tegelijkertijd, hetgeen een komische act tot gevolg heeft. Dat gaat dan zo:

A: Och wat naar nou, ben je gestruikeld?
S: Nee een balk op mijn been.
G: Hoe kan dat nou?; B: Wat nu?: K: Heb je hem wel goed getapet?; S: Ik zou even naar de dokter gaan als ik jou was; B: weet je zeker dat ie niet is gebroken? L: Was het je linkerbeen?
S: Nee mijn rechter.
A: Het beste ermee; G: Mijn zwager was er een tijd zoet mee; B: Zal ik boodschappen voor je doen?

En dat gaat dan een tijdje zo door, venijnige piepjes verspreidend, die je uit je concentratie halen. Toch kijk je elke keer, uit nieuwsgierigheid hoe de conversatie zal eindigen. De groepsapp is erg handig, wanneer je afbericht moet geven of je je wandelclub attent wilt maken op de dreiging van de buienradar, maar zo’n mededeling blijft niet zonder gevolgen.

Tijdens de Coronaperiode ontstonden er ook andere inventieve toepassingen, tot het houden van een koorrepetitie aan toe. Vandaag of morgen krijgen we vast wel weer een nieuw item aangeboden om nog korter en nog nietszeggender te communiceren. Misschien wel aan de hand van icoontjes.

Geef mij maar een ansichtkaart, een leuke brief, of desnoods een e-mailbericht. Met veel bijvoeglijke naamwoorden.

Foto: een ansichtkaart uit het Orkaan-archief, een kaart met een verrassing, midden op de kaart zit een venstertje met een ‘harmonica’ met tien kleine fotootjes.

ansichtkaart groeten uit zaandam lang

Deel dit artikel:

4 reacties

  • Wendy Kind

    Voorheen verkocht de Bruna op de Dam (zwartwit) ansichtkaarten van de Zaanstreek. Heel erg leuk! Ik kocht ze vaak en dacht dan uren na over welke ik naar wie zou sturen. (Meestal hield ik ze dan eigenlijk liever zelf….)

  • Rita Melk

    In het Molenmuseum verkochten we ze ook. Leporello noemden we ze. Enig om te sturen naar mensen in het buitenland. Ze zullen op de Zaanse Schans ook nog wel verkocht worden. Dank voor het delen van het plaatje, het stukje en de daarbij horende herinneringen aan het museum hier op Oud Koog.

  • Gre Luttik

    Anneke, ik wil je graag een mooie kaart sturen. Maar wat is je adres?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *