Anneke van Dok: Goede berichten

Terwijl de donkere wolken samenpakten boven het hoofd van onze premier Pinokkio, bood De Orkaan ons positievere berichten en geluiden.

Door Anneke van Dok

Ondanks alle tegenslagen kan de woningbouw op de Houthavenkade doorgaan, worden er leegstaande winkels, fabrieks- en kantoorgebouwen omgebouwd tot woningen en biedt de nieuwe inwoner van Zaanstad Floor van der Schouw een optimistische blik op de toekomst van de Zaanstreek.

Hij deed zijn positieve uitspraken in Zaans Kwartiertje, opgenomen in café Het Pand. En dat door zo’n geboren Amsterdammer, van wie ik altijd moest aanhoren dat Zaandam de fietsenstalling was van zijn stad. Zo niet uit de mond Floor die als leidinggevende in de bouwwereld wel kritiek heeft op de traag voortschrijdende woningbouw. Wie zijn hoop heeft gevestigd op de toekomst, hoorde uit zijn woorden dat het niet meevalt om goedkope woningen te bouwen. We leven in een tijd dat de grond schaars is en de vraag naar huizen groot. Waarin de markt de huurprijs bepaalt en niet de omvang van de portemonnee van een gemiddelde Zaankanter. Waar je toekomstige buren bezwaar maken, uit angst hun parkeerplaats te verliezen wanneer er huizen naast hun woonwijk worden gepland. Toch is het noodzakelijk dat omwonenden bezwaar kunnen maken, want in het verleden werden er soms beslissingen genomen waar we later spijt van kregen. Zoals een woonwijk te dicht bij een snelweg, of met een te grote eenvormigheid.

Om lastige inspraak te omzeilen en snelheid te maken, hanteerden bestuurders vroeger een artikel in de Wet op de ruimtelijke ordening, dat voor kleine wijzigingen, vooruitlopend op een herziening van het bestemmingsplan was bedoeld. Toch kwamen hele woonwijken met behulp van artikel 19 tot stand. Ook nog in de tijd, dat de computer het papierwerk overnam en het technisch vrij eenvoudig werd een bestemmingsplan te wijzigen. Samen met mijn collega (CDA-Kamerlid Henk de Haan) blokkeerde ik deze sluiproute met een amendement. Ik kreeg achteraf veel kritiek, want zelfs linkse politici bleken projectontwikkelaars te zijn geworden in plaats van huisvesters. En ruimtelijke ordening werd zo onbelangrijk bevonden dat het hele ministerie werd opgeheven. De markt ging zijn werk doen.

Ik hoop dat de overheid het roer weer overneemt. Zodat Zaanse jongeren straks een betaalbaar huis in plaats van een kraakpand kunnen betrekken. En net als Floor van der Schouw een beetje tevredener kunnen zijn over hun gemeente.

Afbeelding: ‘Tiny houses’, beloofd in Wormerland, maar nooit van de grond gekomen.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *