Anneke van Dok: Leeslust

Het digitale tijdschrift De Correspondent wijdt deze week een artikel aan de klimaatgevolgen van papieren boeken in verhouding tot e-readers. Uitgeefster Milou Klein Lankhorst deed daar onderzoek naar.

Zoals was te verwachten slaat de balans slecht uit voor boekenwurmen die verslaafd zijn aan papier. Eenzelfde uitkomst geldt ook voor de lezers van knisperende kranten.

Ik ken veel literatuurvrienden die nu in een gewetenstrijd terechtkomen. Het genoegen van het snuffelen in de boekwinkel, het openslaan en het nu en dan terugslaan van de bladzijden hoort onlosmakelijk bij het genot van lezen. Net als het bladeren in een maagdelijke krant naast een vers kopje koffie.

In mijn jeugd was een boek een heiligdom waar je respectvol mee omsprong en dat je alleen op verjaardagen en met sinterklaas cadeau kreeg. Op de Wilhelminaschool in Zaandam borduurden de meisjes een juten omslag, waarin je je boek kon vrijwaren van vingerafdrukken en ezelsoren. De Typhoon ging door veel handen voor ie om een makreel werd gewikkeld; de vis werd erudiet verpakt. Mijn ouders betrokken de gezinsliteratuur van de bibliotheek en van een particuliere uitleen aan de Zuiddijk, die ook aan huis bezorgde en in mijn haperend geheugen De Valk heette. Ik hoop op een reactie uit een accurater geheugen.

Het is merkwaardig, dat in een tijd waarin het lezen van een krant of boek zo vanzelfsprekend kan zijn, en de verspilling van papier uit den boze, de subsidies aan leeszalen afnemen. Uit het onderzoek, waarover de Correspondent schrijft, blijken bibliotheeksubsidies ook bij te dragen aan de klimaatverbetering en daarop mag niet worden beknibbeld.

Ik zelf kies de middenweg: Ik leen biebboeken, luister naar gesproken boeken en lees e- books. Ik wissel een boekenbongeschenk graag in voor een roman. Het nieuws verneem Ik digitaal, maar in het weekeinde liggen er twee dikke dagbladen in mijn brievenbus. En Ik schrijf voor de digitale Orkaan!

Toch meen ik dat de e- reader het ooit zal winnen, net als de ballpoint het won van de kroontjespen. Dan zal het gedrukte boek weer de status krijgen van een bijzonder geschenk.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *