Anneke van Dok: Mag het wat hipper?

Met het vertrek van Miss Etam uit het Rozenhof is Zaandam weer een winkel armer, terwijl er behoefte bestaat aan grotere diversiteit. Enerzijds winkelt het publiek graag in ketens als Primark, Zara en H&M, anderzijds wordt nieuw winkelpubliek vooral aangetrokken door speciaalzaken met een exclusiever, of in elk geval verrassender assortiment. Probleem is, dat deze winkeltjes de hoge huren van de panden niet kunnen betalen.

Door Anneke van Dok

In alle gemeenten waar ik bestuurder was, deed dit probleem zich voor: eenzijdigheid in het hoofdwinkelcentrum en onvoldoende diversiteit daar omheen. Tijdens de crisis van begin jaren tachtig, stonden er in het winkelcentrum van Hoorn zoveel winkels leeg, dat er een oplossing moest worden gevonden. Een deel van de leegstaande panden werd beschikbaar gesteld aan startende ondernemers met een bijzonder product. Zo is het grote-maten-atelier Maan begonnen en Dropstyle, die beiden grote bekendheid en zelfs navolging kregen. In zo’n ter beschikking gesteld pand kreeg een jonge ontwerper de kans, uit te groeien tot een couturier die zijn collectie in Parijs mocht tonen.

Het centrum van Zaandam zou ervan opknappen, wanneer dit soort initiatieven meer kans kregen.  

Miss Etam ken ik vanuit de jaren zeventig, toen ik als moderedactrice van De Typhoon aandacht besteedde aan de opkomende jeugdmode, zoals die in Londen in hippe winkeltjes in kleine straatjes werd verkocht. De bekendste was Carnaby Street. Wie toen nog jong was, herinnert zich de volgende namen nog wel: Mary Quant, Bobby Brooks, hotpants en Twiggy.

De Gedempte Gracht en alle straten en pleinen daaromheen hebben, met een ns- station in de nabijheid, kansen genoeg om zich te onderscheiden van de eentonigheid in provinciesteden. Doe mij een blinddoek voor en zet me in een winkelstraat ergens in het land: ik zal u niet kunnen zeggen waar ik me bevind.

Voor vernieuwing, is wel lef, visie en inzicht nodig, maar vooral samenwerking tussen overheid en commercie.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • P. Hoogkamer

  waarom waarom. laat zaandam links liggen het is niks en wordt nooit wat. ooit ooit werden de dorpen samen met zaandam zaanstad om Zaandam te redden nou dat is miz mislukt. ook in het winkelbestand…als Zaandijker doe ik mn inkopen ja ook kleding in hippe kleine winkeltjes in wormerveer krommenie en assendelft. Anneke daar is het Hip en begint het nieuwe Soho en Camden market.
  niet meer zeuren over Zaandam gewoon naar de randen van Zaanstad gaan.

  • K Amsel

   Als Zaandammer zonder auto vindt ik het wel belangrijk om een divers en leefbaar centrum te hebben, ook al fiets ik graag een keertje naar Krommenie voor hippe benodigdheden.

   • P. Hoogkamer

    ook ik fietd. met een gewone fiets stukkie van niks. onderweg veel te zien .bus en trein een opti. gewoon doen.!!

 • nico kuilman

  Als het dan toch helemaal niks wordt met de winkeltjes kun je dan niet beter de sloot in de gedempte gracht dicht gooien en een goede oost west verbinding kreeren? Over de brug bij de peperstraat via de gedempte gracht naar de provinciale weg, al dat omgerij hier in zaandam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *