Anneke van Dok: Ondernemer gezocht voor kampeerterrein

Vorig jaar vroeg ik mij in een column af waarom er zo weinig campings waren in de Zaanstreek. En zowaar: ik word op mijn wenken bediend. 

Volgens De Orkaan is er bij station  Zaandijk een heus kampeerterrein ontstaan, waarschijnlijk  door toeristen die de Zaanse Schans willen bezoeken. (Update: gemeente Zaanstad creëerde het terrein.)

Door Anneke van Dok

Als ik het voor het uitkiezen had kampeerde ik liever in een mooi, waterrijkgebied, zoals het Twiske,  maar dat geeft veel gedonder met natuurliefhebbers en de milieubeweging.

In de omgeving van Westzaan zijn vast ook wel mogelijkheden, maar het mooiste vind ik Hembrugterrein, met net als vroeger een NS-halte op de Hembrug, of een pontje naar de overkant, waarmee je met de fiets naar de overkant kan. Want de grootste trekker voor buitenlandse bezoekers is en blijft Amsterdam.

Ik ben bang dat er een prijskaartje hangt aan mijn toeristisch Utopia, maar daar stap ik gemakshalve even overheen. Het kampeerterrein zou zich  goed lenen voor een combinatie met grote festivals, die  wel inkomsten opleveren.

Ik heb tijdens mijn trektochten door Europa vele stadscampings bezocht.  Ik moest wel van te voren reserveren want ze gauw zijn volgeboekt.

Ik herinner me een leuke camping aan de rand van Dresden, waar dertig Franse campers eveneens een plekje hadden gereserveerd. Ze maakten deel uit van een konvooi zoals we dat zo goed kennen van het Max-programma We zijn er bijna. De kampeertafeltjes werden in een lange rij gezet, zodat er gemeenschappelijk getafeld kon worden. Op zijn Frans; dus langdurig en luidruchtig.

In de omgeving van Parijs zijn ook veel leuke campings te vinden, maar die van Versailles herinner ik mij nog goed, omdat paleis, natuur en stad er zo goed samengingen.

Vergelijk ik de Zaanse Schans misschien ten onrechte met het paleis van Lodewijk de veertiende, maar voor een Franse toerist zijn onze Zaanse huisjes en wind vangende molens een aangename afwisseling op al die kastelen  langs de Loire

Ik geef het toe: deze beschouwingen zijn dagdromerij vanaf een camping ver weg van de Zaan, maar wie weet welke ondernemer dit leest en er brood inziet. We zullen het zien.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Bruce

  “In de omgeving van Westzaan zijn vast ook wel mogelijkheden” – alsjeblieft niet! Nu kan er nog fijn door Westzaan worden gefietst, maar ik moet er niet aan denken dat er de hele tijd van die giga campers door het dorp (over de niet altijd erg brede weg) gaan rijden! Hembrugterrein lijkt mij inderdaad beter – vanaf de snelweg via de Den Uylbrug goed te bereiken. Maar die is inmiddels al verkocht aan een ontwikkelaar, en woningen zullen meer opbrengen dan kampeerders. Ik zie overigens bij populaire strandbestemmingen wel vaker dat sportverenigingen tijdens de zomerstop hun terrein als kampeerterrein verhuren – toch wat inkomsten tijdens de maanden wanneer het terrein anders niet of nauwelijks gebruikt wordt. Douche en WC faciliteiten zijn immers toch al aanwezig, en er is vaak een groot parkeerterrein om te staan.

 • herman aartsen

  Zowel Anneke als Bruce associëren kamperen met campers, maar er is een wereld van verschil tussen deze beide vormen van recreëren.Kamperen doe je n.l. in een tent waarbij je als vervoermiddel kunt kiezen tussen wandelen, fietsen of autorijden. Camperen doe je in een bus, die de laatste tijd in grote nogal uitdijen.
  Voor liefhebbers van kamperen raad ik een bezoek je aan de site van de NTKC aan.

 • Emmy

  Anneke, de camperplaats bij station Zaandijk is niet ontstaan DOOR toeristen naar door de gemeente aangewezen VOOR toeristen omdat Zaandijk overspoeld werd door campers op de meest ongewenste plekken.

 • Jan Bentink

  Super Anneke om “deze lans te breken”.
  Inderdaad Camperaars zijn geen kampeerders.
  Comercieel gezien denk ik dat Camperaars meer opbrengen dan kampeerders en komen vaak om een reden.
  Bezichtigen van iets, bezoek aan steden of om te fietsen, recreatie of ander kort verblijf.
  Een camper heeft minder nodig dan een kampeerder en geeft over het algemeen meer uit.
  Dit even om misschien een handige grondeigenaar over de streep te trekken en om, vooral rondom de grote Noord-Hollands steden, een camperplaats te creëren.
  By the way, Camperaars scheuren niet door dorpen en steden die hebben de tijd om veiligheid in het vizier te houden.

 • Arend22

  Alsjeblieft bemoei je er niet mee laat de camperaars daar gratis een overnachting maken. Voordat je er erg in hebt gaat de gemeente er tegen hoge kosten een camperplaats van maken (zie wormerveer) en zet niemand zijn camper er meer neer maar zetten hem dan overal in de buurt van de zaanse schans. Ben je dan klaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *