Anneke van Dok: Scheiden doet strijden

Als iets de emoties hoog doet oplopen, dan is het de manier waarop onze rotzooi wordt opgeruimd.

In mijn bestaan als stadsbestuurder kon ik menig probleem oplossen, maar tegen de overlast door hondenpoep heb ik nergens een panacee gevonden.

Het liefst had ik het bordje Kernwapenvrije gemeente aan mijn stadsgrenzen vervangen door Hondenpoepvrije gemeente, maar na mijn pensioen durfde ik pas luid en duidelijk te stellen, dat de overlast slechts door hond en baasje kon worden beëindigd.

Met het ophalen van huisafval gaat het net zo. Als de heffing omhoog moet (omdat de afvalwerking nu eenmaal kostendekkend moet zijn) breekt er een orkaan los, maar als beloofd wordt dat de heffing omlaag kan, wordt daar met veel sepsis op gereageerd. Als het gemeentebestuur de inname van restafval wil verbeteren, grijpt iedereen naar zijn pen. Net als bij de hondenpoep ligt de schuldvraag niet bij de dienst afvalverwerking, maar bij de vervuilers: jij, ik en de supermarkt.

Vorige week telde ik voor de grap hoe vaak ik op één dag naar mijn plasticcontainer liep om de verpakking van o.a.: een tijdschrift, een kurketrekker, visfilets, kaas, tijm, een puntenslijper en een  boeket bloemen weg te gooien. Op zo’n moment besef je pas goed hoe de plastic eilanden in de oceanen die onze voedselketen vergiftigen, zijn ontstaan. Wij, burgers zijn geen slachtoffers maar daders. En tevens consument! Aangezien de klant koning is, zullen wij ons als zodanig moeten gaan gedragen.

Na de paasloutering doe ik het echt: stoppen met mijn afvalverslaving. Ik koop geen artikelen meer, die in plastic zijn geseald. Als het niet anders kan (omdat ik die kurketrekker echt nodig heb), reken ik eerst af, verwijder daarna het plastic en leg het op de toonbank. Dat scheelt mij eens in de maand, op plastic- ophaaldag, een wandeling van honderd meter naar de hoek van de straat. Volg mij in de strijd, zodat mijn kleindochters Josefien en Madelief, straks nog veilig vissticks kunnen eten.

Anneke van Dok

(Naar aanleiding van het bericht op De Orkaan, dat Zaanstad het restafval wil terugdringen)

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Ben het helemaal met je eens, behalve over je begrijpelijk demonstratieve-, maar ineffectieve voornemen m.b.t. het achterlaten van plastic verpakking bij de kassa band. Dan weet je namelijk vrijwel zeker dat ie niet gerecycled gaat worden.
  Bedrijven moeten immers ofwel extra betalen voor het gescheiden ophalen van hun afvalstromen, of hebben die mogelijkheid zelfs nog helemaal niet.
  Bij ons – de Zaanse consumenten – daarentegen wordt, zoals je zelf al zegt, het plastic afval straks ( d.w.z. nog voor het einde van het jaar) huis- aan huis opgehaald. Dit dan weer in tegenstelling tot het rest-afval.
  En wat is nou eens per maand 100 meter naar de hoek van de straat (en wie klaagt er hier nou zelf)?

 • Jonathan

  Waarom had je graag kernwapens in de gemeente gezien?

 • Siem

  Beste mevrouw van Dok, graag had ik mee willen strijden.Maar dan zal eerst Gemeente Zaanstad zijn afspraken dienen na te komen. Uit ondervinding kan ik zeggen dat de mensen op het Vissershop nog steeds wachten op het evaluatie gesprek. Dit is bijna een jaar geleden toe gezegd door de ambtenaren van deze gemeente.Tot heden ten dagen, gouden bergen beloven maar helaas het zijn nog geen kleine zand bergjes. Was bij deze info avond aanwezig.

 • Siem

  We kregen op 23 februari 2016 een brief en op 16 maart 2016 was er een voorlichtingsavond in de Voorzaan.
  Kan u ook meedelen dat men op 2 maart zich niet kon herrinneren dat dit de afspraak was. Nou weet ik als je ouder word begin je iets kwijt te raken. Maar nou weet ik niet of dit bewust was of echt zo was.Het is te triest voor woorden.

 • Siem

  Was twee maart 2017 had men een afspraak met de bewoners vereniging.

 • Erik Esteie

  Beste Siem

  Er komt geen evaluatie. De bewonerscommissie van het Hop heeft begin dit jaar gevraagd wanneer die evaluatie zou plaatsvinden maar de gemeente deelde mee dat die er niet zou komen en dat het scheiden van afval in heel Zaanstad door gevoerd zou gaan worden.

 • Siem

  Beste Erik, deze mevrouw E. Lenting zou ons nog steeds berichten over het afval ophalen. Helaas nog steeds niets gehoord van haar. Nou ben ik niet de persoon die het via de media wil brengen maar soms kan het niet anders.
  Zelfs de afval kalender die jij heb gehad deugt niet er worden 7 weken geen afval op gehaald. Ook nog geen antwoord op gehad. Deze mevrouw zou ook de bewoners vereniging contacten, helaas nog steeds niet.

 • Simone

  “Als de heffing omhoog moet (omdat de afvalwerking nu eenmaal kostendekkend moet zijn) breekt er een orkaan los, maar als beloofd wordt dat de heffing omlaag kan, wordt daar met veel scepsis op gereageerd.”
  Door zulke uitspraken grijp ik nog een keer naar de pen (toetsenbord in deze moderne tijd).
  Een aantal mensen, waaonder ik, vraagt zich af of er een oplossing komt voor zwerfafval en voor bergen vuilniszakken naast containers. Ik woon op een bovenwoning en weet niet beter dan dat ik naar een ondergrondse container moet lopen met mijn restafval. Plastic, papier en glas gaan in de containers bij de supermarkt. Daarnaast ruim ik dagelijks zwerfvuil op straat op.
  Naast de containers bij de supermarkt (met die van AHXL achter de Vermiljoenweg als meest sprekende voorbeeld) ligt altijd een berg afval. Inclusief grofvuil. Heel slecht voor het milieu. Dat moet ook opgelost worden. Dan maar geen lagere heffing.
  Ik als vervuiler doe alles wat ik kan doen, helaas is er een groep die dat niet kan of niet wil.Ik strijd voor een schone leefomgeving en meer mensen naar containers laten lopen met restafval is volgens mij vragen om nog meer problemen. Daarom roep ik geen hoera bij deze wijziging. En ik ben duidelijk niet de enige.

  • Anneke van Dok

   Beste Simone, ik ben het met je eens dat rr verl viespeuken zijn die goede. Intenties verstieren. Ik pleit ervoor dat burgers hun recht ls consument gebruiken om het aanbod van afval ( zoals plastic verpakking ) ite verbannen.

   • Simone

    Ik pleit ervoor dat er iets aan die viespeuken, zoals jij ze noemt, wordt gedaan. Als dat niet gebeurt, is het dweilen met de kraan open.
    Veel geld naar containers voor restafval en het promoten van afval scheiden, duurzaamheid en milieu verbeteren terwijl aan de andere kant alles op straat terechtkomt.
    Als burger leeg ik zelf de prullenbakken bij onze bankjes, omdat de gemeente dit niet meer doet, niet erg maar als er veel geld gespendeerd wordt aan de voorkant zonder aan de achterkant te kijken, dan word ik moedeloos en boos…..
    Daarom geen hoeraaaaaaaa wat goed Zaanstad, ik mis het andere belangrijke deel in de oplossing voor afval.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *