Veel goed voetbalnieuws in De Orkaan van afgelopen week. Dat is belangrijk, omdat er in elke familie wel iemand is, die de sport beoefent of zich er als toeschouwer bij betrokken voelt. Sport verbroedert en… verzustert. Vroeger stonden de vrouwen in de kantine worst te verkopen, nu staan ze zegevierend op de grasmat.

Door Anneke van Dok

Na het geweld rond het profvoetbal, vind ik het een verademing om te zien hoe het bij de amateurs wel goed kan gaan. Ik woon tegenwoordig vlak naast het voetbalveld, waardoor de mededelingen over opstellingen, doelpunten en bijna doelpunten over mijn terras schallen. Ik vind dat geen probleem, in tegendeel. Als na afloop de biertap en de kantinedeuren wagenwijd opengaan en het gelal en knetterende muziek mijn kamer binnen denderen, vind ik dat minder gezellig.

Die biertap moet het ontgelden in de maatregelen die burgemeester Femke Halsema van Amsterdam opvoerde, om haar voetbalgeteisem te temmen. De Arena heeft namelijk zijn oorspronkelijke betekenis vanuit de Romeinse tijd teruggekregen. De leeuwen zijn los wanneer de wedstrijd teleurstellend is verlopen.

 Als burgemeester heb ik de eer gehad gastvrouw van hooligans te mogen zijn, omdat het zogenaamde Ajaxpad van station Diemen naar De Meer liep. Wanneer het interieur van een trein weer eens was gesloopt, vroeg ik de bobo’s vriendelijk doch dringend, de tap tijdens de wedstrijd dicht te draaien, opdat de terugtocht naar het station zonder al te veel schade kon worden ondernomen. Uiteraard wel met de ME-, honden- en paardenbegeleiding, want die was standaard tijdens een thuiswedstrijd.

De argumenten tegen mijn verzoek van destijds, waren dezelfde als die tegen Halsema’s maatregel. ‘Als ZE in het stadion niet mogen drinken, doen ZE het buiten wel.’  Ik spreek uit ervaring als ik beweer, dat ze vooraf al het nodige nuttigen, en dat ze het na afloop ook gaan doen. Niet het spelletje is schuldig aan het  geweld en de ellende, maar het biertje en het borreltje. Twee uur onthouding zou niet alleen het voetbal, maar ook de samenleving een grote dienst bewijzen. Zolang er geen strenge maatregelen worden getroffen, duimt elke burgemeester dat zijn plaatselijke cluppie niet promoveert.

Door Anneke van Dok. Foto: onschuldig bier bij Orkaan-borrel in De Fabriek.