Zeg me wie uw vrienden zijn… En ik zeg u wie u bent…

Een mooi gezegde, dat al zo oud is dat de herkomst niet is te herleiden. Bovendien komt het in alle Europese talen voor. Maar klopt het ook? Volgens de nabeschouwingen over de verkiezingsuitslag zijn er nogal wat vriendschappen verbroken. De verschuivingen deden zich zowel op de linker als de rechtervleugel voor, maar het gezegde ‘het hemd is nader dan de rok’ was zeker van toepassing op de winst van de lokale partijen.

Door Anneke van Dok

In sommige gemeenten leidde dat tot het ontstaan van veertien fracties op vijfendertig raadsleden. En ook in Zaanstad zal de burgemeester als voorzitter van de raad pittig moeten gaan jongleren, om heldere raadsbesluiten uit de hoge hoed te oogsten.

Als ik u zou zeggen dat ik PvdA-lid ben, wie zijn dan mijn vrienden? Vroeger, in de Willem Brinkmanstraat was dat helder: want wie een PvdA-biljet in de ramen had, was geabonneerd op de VARA-gids, las boeken van Arbeiderspers en deelde Het Vrije Volk met zijn, eveneens rooie, buren. Op 1 mei danste je moeder rond de meiboom in de speeltuin aan de Pieter Pauwstraat en zong je vader met zijn vrienden in Ons Huis uit volle borst De Internationale.

Welnu, mijn vrienden zijn soms bloedrood, soms tomaatrood, soms groen en soms liberaal. Ik ben op drie publieke zenders ‘geabonneerd’, omdat ik graag wil dat ze blijven uitzenden en ik lees zowel Trouw, de Volkskrant als NRC in het weekend. En uiteraard De Orkaan.

Ik ben nog trouw aan de partij die mij ooit de kans bood om een politieke carrière te volgen, maar ik voel me ook aangetrokken door GroenLinks. Toen de PvdA nog niet meedeed aan de verkiezingen in mijn dorp, stemde ik zelfs uit volle overtuiging op de lokale partij. Ik vind diversiteit belangrijker dan partijtrouw, ik voel me vrij om te denken wat ik wil en te stemmen op wie ik wil. En dat gun ik ieder ander ook.

Zeg me wie u vrienden zijn, en ik zal u weten of u open staat voor andere gedachten en ideeën dan die van uzelf.

Foto: Vertrek van de 1 mei optocht vanaf de Burcht voor een tocht door Zaandam (datering: 1925-1935), gemeentearchief Zaanstad.