Anneke van Dok: zitten blijven

Het lukte me vorige week niet om een column te schrijven, omdat ik emotioneel te sterk bij mijn onderwerp betrokken was. Het had ook geen zin om een ander item te kiezen, omdat mijn gedachten toch steeds afdwaalden.

Door Anneke van Dok

Dit overkwam me nadat ik de tv-documentaire De Wasstraat had bekeken, en ik kort daarna de brief las die Lodewijk Asscher aan de PvdA-leden brief had gestuurd. Daarin legt hij uit waarom hij lijsttrekker blijft, ondanks zijn prominente rol in het toeslagenschandaal.

De documentaire over de wasstraat ging over jonge mensen met een treurig verleden, die dankzij een ondernemer met een warm hart, een goede baan hadden gevonden. In het politieke jargon kregen deze jongeren het etiket ‘achterstand tot de arbeidsmarkt’ opgeplakt. En dat stigma rechtvaardigde politici tot een tot mislukken gedoemd beleid. Jongeren in de Wajong werden alvast gekort op hun uitkering, omdat ze over restcapaciteit beschikten voor de arbeidsmarkt. Anderen werden uitgeleverd aan de vrije markt, waar weinig ondernemers met een warm hart beschikbaar bleken te zijn. In De Wasstraat werd pas goed duidelijk, wat de jongeren met een weeffoutje werd ontnomen: een veilige baan waarin ze volledig tot hun recht komen en waarvan ze gelukkig worden. (Toen de sociale werkplaatsen werden beknot, bleef een volksprotest uit.)

Verder dan zo kan een sociaal-democratisch bestuurder niet afdwalen, dacht ik. Maar dat had ik al een keer eerder gedacht, namelijk toen een vergelijkbare truc werd uitgehaald met het speciaal onderwijs. Jarenlang was ik bestuursvoorzitter van een groep scholen voor leerlingen met leer- of gedragsproblemen en vanuit die achtergrond had ik ernstige bezwaren tegen ‘het rugzakje’ waarmee ‘mijn’ kinderen naar de gewone basisscholen werden gestuurd.

(Ik stond, samen met een paar insiders, alleen in mijn protest.)

En nu de druppel die de emmer bij mij doet overlopen: de toeslagenaffaire, waaraan nagenoeg iedereen rond de Haagse Hofvijver schuldig is geweest, en die tien jaar lang voortduurde, dreigt straks met een sisser af te lopen. Omdat de kwestie ditmaal wordt overruled door de verlenging van de Covid-lockdown. De oproep aan de verantwoordelijken om op te stappen, wordt alvast van het etiket ‘symbolische handeling’ voorzien.

‘Ik loop niet weg voor de dingen die niet goed zijn gegaan,’ zei Asscher in een interview met Trouw van vorige week. Dat deed hij tijdens zijn ministerschap wel, maar nu zijn loopbaan in het geding is, gebruikt hij uitgerekend dit motief. 

Op het Zaanlands Lyceum was ‘zitten blijven’ je lot, als je drie vette onvoldoendes op je rapport had. Maar politici presenteren het als een deugd. Ik vraag mij af hoeveel onvoldoendes zij mogen scoren voor zitten blijven wordt omgezet in: weggestuurd.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Tja, Anneke, ik zie ze nog treurig zitten stamelen tegenover de toeslagenaffaire-onderzoekscommissie, incl de heer Rutte.
  Maar uiteindelijk hoeven ze niet te vertrekken natuurlijk.
  Zoals gewoonlijk dronken ze een glas, deden een plas en alles bleef weer zoals het was.
  Diep en diep treurig dit zoals ze er weer mee wegkomen.

 • mieneke kolen

  Dank je, Anneke, voor je betoog. Dat Asscher wil blijven zitten is een groot schandaal.

 • mieneke kolen

  Ik ben een mopperend oudje geworden, denk ik bij mij zelf. Het lijkt er op dat dit artikel nauwelijks gelezen is. Interesseert het niemand wat er geschreven is? Wat de laatste jaren weggemoffeld is; de werkvoorzieningen, het verkopen van de ziektekostenverzekering. Het afschaffen van de BLO en ZMLK scholen, die een zegen waren voor de kinderen, die eindelijk een plek vonden waar ze zich goed voelden. Het afschaffen van het recht op zittenblijven, moet je kind naar een andere school omdat hij een keer blijft zitten. Was dat nou zo erg???
  Ik kan nog wel een tijdje doorgaan, maar he, waar zijn onze opvolgers? Zijn jullie van die internetklagers geworden? Politici moeten nauwlettend gevolgd worden door hun medestanders- en tegenstanders natuurlijk. Het lijkt wel of er erg goed geslapen wordt in de tweede kamer. Wordt er nog geweten waar een politieke partij voor dient?

 • Babs Wilkens

  Probleem dus opgelost, Asscher stapt op.
  Bijvangst is dat hij nu zijn zin krijgt, dat ook het hele kabinet nu gaat opstappen zoals het er nu voorstaat.
  Hoop dat ze het doen, altijd beter dan een motie van wantrouwen door Klaver en vrienden!!
  Was het niet zo dat er 30.000 euro per “geval” al toegezegd is dus er wordt aan gewerkt om de ellende op te lossen en de mensen bij de belasting dienst die mogen gewoon door met hun riante vaste baan!!
  Hoe in en in triest het ook is, maar Klaver of Jetten als MP?
  Stuurmannen aan de wal?
  En de SP nou maar eens de moed hebben om mee te reageren of nog steeds de makkelijke weg kiezen van roepen langs de zijlijn?

  Stemmen dadelijk? Tja een soort van iene miene mutte?
  Rijmt wel op Rutte oeps!

 • F. boers

  Lodewijk Asscher heeft wel als énige excuus aangeboden, en dát gebeurd niet vaak in de politiek.

  Het zou mooi zijn als nu het probleem was opgelost, ben bang dat dát ook niet waar is.

 • Roos Jongejans

  Oké, ze hebben alsnog hun politieke verantwoordelijkheid genomen. Als wij met zijn allen over twee maanden nou eens massaal naar de stembureaus gaan, komt er misschien eindelijk een humane regering. En anders gewoon niet zeuren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *