Anno – kort voor ‘Anno Domini’ – betekent het ‘jaar des Heeren’ en duidt over het algemeen het bouwjaar van een pand aan.

Op onze fietstochten door de Zaanstreek spotten we er al heel wat, van 1625 tot 2015. Vandaag Wapen van Friesland (1832, 1909), De Kogge (1860), Wees- en Armenhuis (1861).

Maar misschien zijn er wel nog oudere en/of nieuwere. In dat geval zouden er zo’n 400 mogelijke anno’s zijn. We hebben nu ruim 50 exemplaren. Ook een jaar op en Zaanse gevel gezien? Stuur ons een mail, zet het hieronder in de reacties of deel het via onze sociale media.

400 zal lastig worden, maar bij 250 gaan we het vieren (langsfietsen?).

Kloppen die jaartallen wel? Dat weten we niet. We zoeken alleen een ‘anno’-bord, steen of iets dergelijks op de gevel. Is die aangebracht bij de bouw? Dat is niet altijd zo. Soms klopt het zeker niet – de Bullekerk heeft een 1680-steen (en achter eentje uit 1711) maar dateert uit 1640. De Walvis is zeker niet in 1717 op de Zaanse Schans gebouwd (maar in 1966). Het Honig Breethuis en Het Wapen van Friesland hebben ieder twee anno’s.

Wapen van Friesland

Twee gevelstenen maar liefst: 1832 en 1909, op het café restaurant dat nu Novels (daarvoor Wonder’s) heet maar trots Wapen van Friesland op de gevel heeft.

Hoe het zit met die twee jaartallen lees je in De Geveltoerist #4: Het Wapen van Friesland.

De Kogge

Het schandaal van De Kogge (1860) aan het Zuideinde 83 in Koog aan de Zaan, bestaat uit de loze beloften die er door de eigenaar (of eigenaren) zijn gedaan om het pand in ere te herstellen. Niets is daarvan terecht gekomen, het pand is een troosteloos Polenhotel geëxploiteerd door een bedrijf dat zich niets aantrekt van de status (rijksmonument) van het gebouw waar de monumentale boom is gekapt en de gemeente een rare vergunning verleende.

De Kogge kwam ook langs in de Geveltoerist.

Wees- en Armenhuis

Het Wees- en Armenhuis aan de Vinkenstraat is van 1861, mee over het pand in de Geveltoerist.

Foto De Orkaan (detail helemaal boven: Henny Rienstra)