April ook weer ‘record-nat’

Was maart 2023 op het weerstation Zaandam-Peldersveld* met 127,8 mm regen record-nat, ook april boekt weer een record hoeveelheid hemelwater. Totaal viel er deze maand 86,6 mm, waarmee het record van de natste aprilmaand sinds mijn waarnemingen van met 85,3 mm in 2005 werd gepasseerd (waarnemingen gestart in 2003).

De natste dag was 24 april toen er 25,9 mm regen werd afgetapt.

Door Hessel Kraaij

Ook de temperatuur in de aprilmaand was met gemiddeld 9,1 graden niet om te juichen. Het langjarig gemiddelde vanaf 2003 bedraagt 10,2 graden. Maar laten we hier niet over klagen, want in 2021 bleef het gemiddelde in de koudste aprilmaand in 35 jaar steken op 7,6 graden. Net als in 2021 konden we op geen enkele dag spreken van een warme dag (maximum temperatuur boven de 20 °C). Alleen in de laatste twee aprildagen kwam de temperatuur in de buurt met een maximum van 18,6 graden op 30 april. Op maar 6 dagen werd het warmer dan 15 graden.

Met 217 zonuren was april 2023 niet echt een voorjaarsmaand te noemen. Op basis van het langjarig gemiddelde kwamen we zo’n 35 uren zon te kort. (Zonuren afkomstig van Weerstation Weerhaas Zaandam Centrum).

* Hessel Kraaij houdt al jaren het weer bij op ‘weerstation Zaandam-Peldersveld’. Hij schrijft daar maandelijks over op zijn weblog. De Orkaan vond zijn waarnemingen bijzonder genoeg om ze hier – maandelijks over te nemen. Hij stuurde ook de neerslag- en zon-gegevens over de laatste jaren zodat we kunnen vergelijken.

Foto boven: regenboog boven de Zaanbocht in Wormerveer in april (Sander Jansen)

Boven de temperatuur van de afgelopen 12 maanden vergeleken met de gemiddelde temperatuur sinds 2004. April was dus iets kouder dan gemiddeld de afgelopen jaren.

Onder de gemiddelde neerslag – ook vergeleken met het gemiddelde sinds 2004. Januari, maart en april waren extreem nat.

Data: Hessel Kraaij / grafiek: De Orkaan, de achtergrondfoto bij de temperatuur is van Siemen de Boer. Die bij de neerslag is van De Orkaan.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Jelga Biesheuvel

  Is het vorig jaar helemaal niet boven de 25 graden geweest? Verder vind ik vooral de tweede grafiek interessant. Eigenlijk waren alleen mei en december vrij normaal qua neerslag, de andere maanden waren óf veel te droog of heel erg nat…

  • Hessel Kraaij

   De temperatuurgrafiek geeft de gemiddelde etmaaltemperatuur per maand aan. Natuurlijk zijn daar ook dagen boven de 25 graden bij geweest. In 2022 hadden we 39 dagen met een zomerse temperatuur van meer dan 25 graden.

 • Louis Dirksen

  Hopelijk heeft Hessel, ter compensatie, enig borst- , buik- en bilbruinend achtertuinweer in de aanbieding voor de komende weken……?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *