Beste Eelco (briefje van Piet)

Beste Eelco,

In je reactie op ons bericht over de Purmerendse avonturen van het Forum voor Democratie (een proeftuin voor Zaanstad?) schreef jij dat “zelfs de nette en kritische Orkaan meehelpt het gif te verspreiden waarmee FvD onze democratie wil ondermijnen”. We zouden er volgens jou kennelijk beter aan doen FvD te negeren en niet over die partij en hun malle complottheorieën schrijven.

Dat vraagt om een briefje. Vooral omdat je niet de enige was (“Geef hem aub geen platform” schreef een andere lezer) en FvD ook niet het enige onderwerp is waarover we dergelijke reacties krijgen. Afgelopen week vonden lezers ook dat we niet over de dreiging van corona-rellen hadden moeten schrijven en dat we ‘Zaankanters Tegen Racisme’ geen ‘podium’ hadden moeten geven: “Zou het niet beter zijn als de pers hier helemaal geen aandacht meer aan besteedt?”

We kunnen moeiteloos een rijtje onderwerpen noemen waar we volgens sommige lezers niet over zouden moeten schrijven: Zwarte Piet (en de anti-acties), het vaccinatie-niveau in Poelenburg, anti-mondkapje-folders, asielzoekers en vluchtelingen, bepaalde (extreme) partijen, treitervlogger Ismaël… Het Oostzaanse ‘Hoofd Communicatie’ vond zelfs dat we niet over de corona van burgemeester Polak mochten schrijven.

Kritiek krijgen we genoeg (lees de reacties er maar eens op na) en als dat niet gepaard gaat met dreigementen en scheldpartijen (wat helaas maar al te vaak gebeurt – anoniem uiteraard) plaatsen we dat ook gewoon. Sterker nog: als we geen kritiek zouden krijgen, zouden we denken dat we iets niet goed deden.

Maar… we zijn nu eenmaal met De Orkaan niet op de wereld om ergens niet over te schrijven, we zijn er om wel over dingen te schrijven.

We schrijven over zaken waarvan wij denken dat ze relevant voor Zaankanters zijn, en dat betekent niet dat wij het ermee eens zijn. Dat zijn soms onderwerpen waar lezers liever niet mee geconfronteerd worden, het zijn meningen waarmee men het niet eens is, het zijn zaken waarvan lezers vinden dat anderen op verkeerde ideeën gebracht worden, het kan gaan om aandacht voor partijen of personen die verwerpelijke standpunten zouden innemen.

Vrijheid van meningsuiting is plezierig voor alle meningen waar je het mee eens bent, maar de echte test is natuurlijk of je die vrijheid ook wil laten gelden voor alles waar je het niet mee eens bent. Wij vinden van wel.

Eén van onze lezers schreef: “Negeren is een optie. Maar daarmee verdwijnt het probleem niet”. Een ander voegde daaraan toe: “Geen aandacht aan besteden is geen oplossing.” En dat vinden wij ook,

Met vriendelijke groet,

Piet Bakker

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Eelco Taams

  Beste Piet,
  De persvrijheid is voor mij een groot goed en ik zal nooit willen voorschrijven waarover de Orkaan wel of niet zou moeten schrijven. Dat kun je ook niet in mijn reactie op het artikel lezen. Je voelt je aangesproken door de constatering dat zelfs De Orkaan meewerkt met de verspreiding van het gif van FvD. Die constatering toont aan hoe slim FvD misbruik maakt van de media. Met genuanceerde mededelingen haalt een partij de krant niet, maar met die actie om ‘stembewijzen’ te verzamelen wel. Een doel daarbij is twijfel zaaien over de legitimiteit van de verkiezingsuitslag in Purmerend en daarmee, op zijn Trumps, ondermijning van de democratie.
  Natuurlijk is De Orkaan er niet om niet over nieuws te schrijven en de redactie moet dagelijks selecteren wat wel of niet een artikel waard is. En het is begrijpelijk dat de FvD actie in Purmerend dan aandacht krijgt. Maar ongewild, want de Orkaan is keurig en kritisch, breng je de boodschap van Baudet bij het publiek.
  Het doodzwijgen van dergelijke bedenkelijke acties is ook de oplossing niet. Het is een duivels dilemma hoe om te gaan in een democratie, waar de vrije pers deel van uitmaakt, met elementen die de democratie gebruiken om hem te ondermijnen en op te heffen.
  Er valt veel aan te merken op onze democratie, maar ik zal hem altijd verdedigen tegen het opkomend extremisme.
  Succes met de Orkaan!

 • ‘Elkaar in de kont blazen’ noemen ze dit in Groningen en ommelanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *