Huisartsenpost in Topsporthal, toestroom patiënten blijft voorlopig uit

De nieuwe centrale huisartsenpost in Topsporthal De Koog is in gebruik genomen. De post is nodig om de huisartsenzorg in de Zaanstreek zo lang mogelijk te continueren. De nieuwe huisartsenpost kan alleen na afspraak bezocht worden.

In de Zaanstreek wordt nu nog geen toename waargenomen van het aantal patiënten dat zich bij de huisarts meldt.

Volgens de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland verwachten huisartsen echter “een grote golf patiënten” waarvan ze overigens het merendeel zelf kunnen afhandelen, vaak ook telefonisch. Echter:

“Het is van belang dat de huisartsenzorg goed georganiseerd is, zodat we onnodige ziekenhuisbezoeken kunnen voorkomen. Ziekenhuizen zullen namelijk net als de huisartsenzorg zwaar belast gaan worden. Ook kunnen huisartsen en doktersassistenten ziek worden, waardoor praktijken de dagelijkse zorg minder goed aan zullen kunnen. Samen met de huisartsen gaan we dat probleem dan zo goed zo goed mogelijk oplossen.”

In de sporthal is een geïsoleerd deel met huisartsenspreekkamers ingericht. Ook het Salt (Stichting Artsenlaboratorium en Trombosedienst) heeft prikpunten op de locatie. Ook daar is eerst een afspraak noodzakelijk.

Corona

De nieuw post is bedoeld voor mensen met “reguliere klachten én griepverschijnselen” zoals eerder bekend werd gemaakt.

Wie vragen over corona heeft en niet echt ziek is, wordt aangeraden eerst het RIVM nummer 0800-1351 voor informatie over corona te bellen of bij Thuisarts.nl te kijken waar een team van 15 mensen dagelijks aan werkt.

Wanneer een patiënt zich echt ziek voelt kan hij/ zij telefonisch overdag contact opnemen met de eigen huisartsenpraktijk of de Huisartsenpost Zaanstreek ’s avonds, nachts en in het weekend.

“De huisartsen bepalen of een consult nodig is. Een patiënt moet voordat hij belt de temperatuur opnemen. Tel uw ademhaling en vertel zo duidelijk mogelijk sinds wanneer u ziek bent, en hoe het beloop is. Wordt u zieker of juist wat beter? Als de huisarts een consult nodig vindt, krijgt de patiënt een afspraak op een locatie waar we de patiënt kunnen zien.”

De Veiligheidsregio benadrukt dat

“patiënten zonder afspraak niet worden gezien. Want om besmettingsgevaar voor iedereen te beperken is het van belang dat er zo min mogelijk contact is tussen mensen.”

Volgens de Veiligheidsregio is de stroom van patiënten deze dagen ‘vrij continue’:

“We zien nog geen toename. Ongeveer 70% kan telefonisch worden afgehandeld waardoor er geen fysiek contact nodig is, 35% heeft een consult nodig en in gemiddeld 5% is er een visite nodig. Circa 10% van de patiënten die door huisarts werd gezien i.v.m. covid-19 verdenking tijdens een consult werden vrijdag doorgestuurd naar de SEH (Spoedeisende Hulp) voor verder onderzoek.”

Bij de SEH bij het ZMC is een triage-tent opgezet op mogelijke corona-patienten veilig op te vangen.

triage tent zmc 20 maart 2020 orkaan 2

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *