Credit Card-phishing

Banken, online diensten, WeTransfer, woningnet, belasting, postNL, KvK, Apple, MijnOverheid… geen bedrijf of instelling ontkomt aan pogingen van criminelen om klanten van deze diensten (veel) geld af te troggelen.

Deeltje 13 in deze treurige serie. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Van International Card Services (ICS) kregen we een niet zo heel erg doortrapte phishing-mail. Een beginner kennelijk. Het mail-adres qq4235928 bij de Nederlandse provider wix.nl belooft al weinig goeds, het wemelt van de spel- en stijlfouten (“zoals u is opgemerkt heeft ICS een nieuwe jas gekregen”) alleen het plaatje van het logo lijkt echt en ook de website waar je naartoe wordt gestuurd ziet er een beetje echt uit.

En er is een dreigement: “U heeft tot 15 Juli om uw gegevebs te verifieren anders blokkeren wij uw Card(s).” (citaat is inclusief de spelfouten)

Bij collega’s kwam ook onderstaande vergelijkbare mail binnen, ook met taalfouten en een dreigement: “als u dit toestel niet deactiveert binnen 24 uur dan zullen ij u niet vergoeden op fraude en/of misbruik.” Nieuw is wel de QR-code bij deze poging.

Een duidelijke poging tot phishing (het ontfutselen van bank-gegevens) dus. De zoveelste, eerder schreven we over:

Door Piet Bakker. Afbeeldingen uit phishing-mail.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Hans van den Berg

  En niet te vergeten McAfee phising. Onderstaand voorbeeldbericht is dus een nepbericht.

  McAfee

  Hallo…….,

  Uw abonnement is verlopen.

  Uw account is tijdelijk opgeschort vanwege het verlopen van de licentie. We hebben je meerdere keren geprobeerd te bereiken, maar je nam niet op. Probeer de licentie te verlengen om deze te ontgrendelen. Doe je niets, dan wordt je account binnen 48 uur verwijderd.

 • Hans van den Berg

  Of deze als variant op mijn vorige bericht;

  McAfee
  Laatste waarschuwing!

  Over 162 virussen en malware zijn gevonden op uw apparaten na een online controle. Uw apparaten zijn zwaar beschadigd, onderneem actie als u uw veiligheid en privacy wilt behouden.

  Volg deze stappen:

  Stap 1: Klik op de onderstaande link met de tekst “Klik hier om uw abonnement te verlengen” om de nieuwste versie van McAfee 2023 te downloaden

  Stap 2 : Voer McAfee 2023 uit om alle bedreigingen te scannen en te verwijderen.

  Klik hier om uw abonnement te verlengen

 • Dirk Marinus Sr

  Dit soort selectieve “taalvauten” wordt expres gemaakt zodat alleen nog heeeeeel domme mensen er nog intrappen….

 • Edith Wijenbergh

  ook bij booking.com dwingende betaalverzoeken om meteen 380 euro te betalen 4x op een dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *