De Boer en Van Otterloo door als ‘Liberaal Zaanstad’ (nieuw record)

De nieuwe partij van ex-VVD’ers Simone van Otterloo en Marianne de Boer gaat Liberaal Zaanstad heten.

Daarmee vervalt de aanvankelijk gekozen naam ‘VVD Zaanstreek’. Volgens de nieuwe partijgenoten zou die naam mogelijk veel verwarring veroorzaken.

Met 14 partijen in de raad heeft Zaanstad voor zichzelf een nieuw record gevestigd.

Voor wie het allemaal niet meer bij kan houden, hier de tijdlijn van wat eraan vooraf ging:

Het aantal partijen in Zaanstad is nog nooit groot geweest. In 2010 en 2014 kwamen we al tot 13 maar 14 is echt een record (zie reacties voor een aanvulling, begin 2018 waren er – op papier – ook 14 partijen).

Deel dit artikel:

6 reacties

 • keess

  Het is m.i. een evenaring van het record. Ook in de raadsperiode 2010-2014 waren er 14 fracties. Na de verkiezingen waren er al 13. Door een afsplitsing binnen DZ werden het er 14.

  • De Orkaan

   Het waren er 12 bij aanvang, door afsplitsing van Aart Molenaar (DZ) werden dat er 13 en door de alleengang van Maikel Kat (SP) werden het er inderdaad 14.

   • Keess

    Dat was toch in de raadsperiode 2014-2018?

    • De Orkaan

     Ja, het was de situatie begin 2018, dus het einde van die raadsperiode. Die 14 partijen waren er overigens alleen maar op papier. Molenaar kwam niet meer naar de raad, hij was toen al ernstig ziek. In april overleed hij.

 • Tijd voor een kiesdrempel, en een flinke. Zowel lokaal als nationaal. Met zoveel kleine fracties worden steden en landen onbestuurbaar.

  • Jan van Zaane

   Een kiesdrempel is geen oplossing lijkt me. Het geeft sowieso geen garantie tegen afsplitsingen. Je maakt minderheden monddood. En vaak (hoewel niet altijd) zijn het juist de grootste partijen die er een rommeltje van maken. Zo ook hier, de VVD was de grootste fractie. Maar de 2 afgesplitste personen beweren juist voor de oorspronkelijke standpunten te strijden. Wat moet je nu geloven als simpele stemmer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *