De eerste teken gespot in Het Twiske

Tijdens de koele maanden konden we even vergeten dat de redactiehond nu en dan ontdaan moest worden van een volgevreten parasiet. Maar helaas kwam Abe vanmiddag terug met twee stuks teek in zijn vacht. 

Teken zijn er in principe altijd, maar pas als de temperatuur boven de 7 graden komt, worden ze weer actief (en verschrikkelijk irritant). 

Ongeveer een kwart van de teken is besmet met de ziekte van Lyme. De ettertjes zitten in het gras en in struiken en ze zijn dol op bloed. Mocht je door de bosjes willen struinen, vooral doen, maar controleer daarna jezelf op teken. Als je ze binnen 24 uur verwijdert, dan is de kans op infectie niet zo groot.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Henk Visser

  Oh jee!
  Teken. Nu al?
  Ik heb me altijd afgevraagd welke vloek van de schepper erger is: vlooien of teken.
  Hoe die schepper zijn schepping naar eigen evenbeeld zo kon opzadelen met deze
  plaaggeesten. Ach, alles schijnt een bedoeling te hebben.
  Teken schijnen onder de vleugels van vogels tot in de verste uithoeken van de wereld
  te belanden. Vooral de albatros kolonie op het Pacific eiland Midway wordt werkelijk geteisterd door legers teken die al tussen de eieren rondkruipen, wachtend op hun arme prooi. Als je die beelden ziet, het is net een horrorfilm.
  Vele teken verwijderd van mijn honden (Cocker Spaniels). Ze zaten vooral in hun lange oren. Zachte dunne huid. Winters worden korter en zachter. Goed oppassen dus.

 • Lyme preventie voor mens en (huis)dier.
  Op verzoek sturen wij (Tekenkaartnederland) u graag vrijblijvend en uiteraard gratis een compleet Informatie pakketje toe,met actuele, relevante en interessante feiten over Lymepreventie d.m.v. De veilige Tekenkaart.
  Wij beschikken ook over een educatieve TEKENQUIZZ.
  DEZE INFORMATIE KUNT U VRIJELIJK INZETTEN VOOR UW DOELGROEP(EN).

 • Louis Dirksen

  Ooit wierp een groot Nederlands schrijver bij het signaleren van een bromvlieg in Februari de vraag op: is dit nu de nog-vlieg of de al-vlieg?
  Deze vraag kun je ook bij deze teek stellen of bij de mug die mij als erkend mugneet in huize Dirksen vannacht al ( of nog?) te grazen nam…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *