Wij (be)zoeken de komende tijd met enige onregelmaat – puur om jou een dienst te bewijzen – terrassen die per boot in de Zaanstreek bereikbaar zijn, en maken daarvan een documentaire van een minuut.

De queeste begon bij Brasserie-Restaurant Het Zaanse Hoekje, en voerde ons verder naar Wormer voor een blik op De Hofjes en Wormerveer naar Bakkie Leut aan de Zaan.

Gisteren dreven we naar ’t Groene Pandje aan de Gedempte Gracht in Zaandam. En wij kunnen je melden: als die gracht niet al ontdempt was geweest, dan hadden we hem met onze eigenste handen uit willen graven om plaats te bieden aan dit terras. Wat een heerlijkheid!

Voordat je wegdroomt bij de film dit vooraf: de muziek die je hoort komt uit het draaiorgeltje van Peter. Hij zit al 55 jaar in de draaiorgelsbusiness  (sinds hij 5 was) en kan er smakelijk over vertellen. Armlastig als we zijn gooiden we slechts 2 euro in het rammelbakje, maar… dat maakt dit de eerste betaalde artiest op De Orkaan! (nu nog ergens dat bonnetje declareren)

Wat: ’t Groen Pandje
Waar: Gedempte Gracht 77 Zaandam
Telefoonnummer: 075 631 1616
Website:  www.groenepandje.nl
Algemene indruk: Zodemieters, dat was fijn! Om eerlijk te zijn – en dan zijn we heel even eerlijk nu – meenden we dat je tentoongesteld in een etalage op een boot op de winkelstraat niet echt relaxt zouden zijn. Niets was/is minder waar! Op ’t schip was er onderling contact, humor, sfeer en ook nog goed te (vr)eten en te drinken. Het winkelende publiek was nou juist de etalage…
Verder: We hebben niks geproefd, maar we kwamen volledig ongevraagd, op een druk moment én onverwacht. Toch mochten wij van eigenaar René Mulder alles (de keuken!) en iedereen filmen, zolang de gasten er geen bezwaar tegen hadden.

Mocht je een tip hebben van een niet-te-missen-pareltje-aan-Zaans-water, dan kan je mailen naar deorkaan@gmail.com of reageren onder dit stuk.