Wij (be)zoeken de komende tijd met enige onregelmaat – puur om jou een dienst te bewijzen – terrassen die per boot in de Zaanstreek bereikbaar zijn, en maken daarvan een documentaire van een minuut.

De queeste begon bij Brasserie-Restaurant Het Zaanse Hoekje, en voerde ons verder naar Wormer voor een blik op De Hofjes en Wormerveer naar Bakkie Leut aan de Zaan. ‘t Groene Pandje aan de Gedempte Gracht in Zaandam. Vorige week troffen we BN’er Wolter Kroes bij Brasserie Nauerna in Assendelft.

Afgelopen vrijdagmiddag hadden we erg veel zin in Eetcafé de Fabriek in Zaandam, want dat is – daar zijn we heel eerlijk in – een van onze favoriete tenten aan de Zaan. Wij waren vast van plan de geest van de plek te vangen, maar dat mislukte jammerlijk…

De zon werkte tegen, we kwamen te vroeg, er was geen boot te kapen, de BN’er die we in zijn nek sprongen nam zijn PR-taak niet erg serieus… En dan was daar nog het dorre plantenlandschap waar haast niet omheen te filmen bleek (we tikken verder onder het filmpje):

Verklaring

De plantjes

De Fabriek is groen en voelt groen. Dat vinden ze zelf ook, maar er ontbreken wat groene vingers in het team – misschien lees er iemand mee die dit klusje vrijwillig op zich wil/kan nemen? – en het was een hete, droge zomer (al zijn wij dat inmiddels weer vergeten). Van schrik zijn de plantjes inmiddels vervangen:

bewijsstuk 1

De zon

Het weekend heeft de zon beloofd weer te (ver)schijnen. Na een reis naar het verleden in de Oostzijderkerk, zou je prima kunnen genieten van een biefstukje of saté (van Slagerij Deken uit Wormerveer!) of van de bietenburger, genoemd naar Orkaan-baas Piet Bakker.

De -V- staat voor vegetarisch. NIET voor Vrouw. Piet is een man.

Geen boten

De sluis is een en al armoe. Elk zichzelf respecterend vaartuig blijft er ver vandaan. Helaas heeft de uitbater van De Fabriek hier geen grip op.

De BN’er

Hij en z’n ega vertelden (net toen de camera was opgeborgen), dat het eetcafé fijn is omdat het eten er goed is, het is voor hen op loopafstand, de prijzen zijn oké, het publiek dat er komt is geinig en het is soms te combineren met een fijn filmpje in het inpandige filmhuis.

Verder

Geen onzin. Eten moet tegenwoordig altijd eerlijk zijn, maar wij troffen hier een ultiem eerlijke kokkin: Jet. Ze maakt niks mooier dan ’t is, we waren overal welkom en we hoefden niks te verdoezelen: ‘Laat die dorre plantjes maar zien, hoor!’

  • Wat: Eetcafé De Fabriek
  • Waar: Jan Sijbrantsteeg 12 Zaandam
  • Telefoonnummer: 075- 6147616
  • Website:  http://cafefabriek.nl