De Geveltoerist #43: Café Wilhelmina, Krommenie

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Café Wilhelmina, Wilhelminastraat 88, Krommenie

Gebouwd in 1905 maar allang geen café meer. Wel fabriek en daarna woning. De foto is van Orkaan-lezer Peter Schaap die het ex-café vastlegde.

Hieronder de oudste foto uit het Gemeentearchief, stammend uit 1955 met in het pand verffabriek Caro, die in 1914 begon aan de Zuidervaartdijk 15a in Krommenie, opgericht door Jacob, Nicolaas en Jan Caro. De fabriek was vermaard vanwege de productie van “het echte Zaans Groen” aldus het archief.

In 2001 zag het er niet heel anders uit dan nu, het wonder is natuurlijk dat al die jaren het gevelopschrift erop is blijven zitten. Volgens het archief “een eenvoudig dwars pand met neo-renaissance-details.”

Hieronder nogmaals de recente foto van Peter Schaap, klik op afbeelding voor vergroting.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, school, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente- en meubelwinkel, weeshuis, armenhuis, muziekhandel, ziekenhuis, gemaal, gemeentehuis, torpedo bergingsvaartuig, bakkerij, cantine, graanmalerij / fouragehandel, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *