De Geveltoerist 66: Noordhollandsch Bierhuis (Krommenie)

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Noordhollandsch Bierhuis, Zuiderhoofdstraat 89, Krommenie

Wij kennen het als Café ’t Centrum, een ideale plek voor de vrijmibo (en de mamibo, dimibo, womibo en domibo) en met de Pinksterronde in Krommenie het kloppend hart van de wielenkoers.

Wie het café binnenstapt, moet maar even naar boven kijken: ‘Noordhollandsch-Bierhuis’.

Een paar jaar geleden werd het café voor brand deels in de as gelegd, maar zoals ze op hun Faconbookpagina schrijven: “we hebben voor hetere vuren gestaan”. Het pand is uit 1910 volgens het kadaster.

Het gemeentearchief heeft een foto uit 1990 van het café, ontworpen in 1925 door architect M. Leguijt, 1925.

“Het Noordhollandsch-Bierhuis is in eenvoudige, nuchtere stijl uitgevoerd. Reeds in de 17e eeuw was op deze plaats een café gevestigd dat in 1925 grondig werd verbouwd en voorzien van een bakstenen voorgevel. Het gebouw bestaat uit een benedenverdieping met zolder en wordt gedekt door een zadeldak. De voorgevel heeft schouders, een getrapte top en vlechting op de schuine kanten. Op een tekstband staat boven de deur en de ramen de naam van het café.”

Hieronder het café nu, op de foto gezet door Orkaan-lezeres Maurien Habich.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, RK jongensschool, school met den bijbel, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, gemaal, gemeentehuis, polderhuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, bakkerij, slagerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *