De Geveltoerist 87: de sigarenwinkel van Jan Ekkes

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Sigarenwinkel van Jan Ekkes, Julianastraat 51, Koog aan de Zaan

Bert Versteeg stuurde ons foto’s van het woonhuis dat aan de Julianastraat 51 (hoek Mariastraat) in Koog aan de Zaan staat. Vroeger was daar de sigarenzaak van Jan Ekkes gevestigd. Aan de gevel hangt nog een uithangbord van La Paz sigaren (Tabacos, Primeros).

Bert weet nog dat de sigarenzaak daar zat:

“aan de zijgevel in de Mariastraat hing een sigarettenautomaat met diverse merken sigaretten en shag. Je moest 2 gulden in de automaat gooien en dan kon je het pakje van je keuze eruit trekken, 2 gulden was teveel, maar het wisselgeld zat altijd netjes met een plakbandje op het pakje, bij shag zat het wisselgeld aan de binnenkant van het pakje vloei.”

Op de site van het Gemeentearchief staat een foto uit 2007 met daarbij onderstaande tekst:

“Het aller aller aller beste” riep Jan Ekkes van de tabakswinkel steevast bij het afscheid van een klant. Bij Jan kon je de totoformulieren inleveren. Bij betaling onderscheidde hij twee belangrijke munten die hij een eigen naam gaf: het voor- en het achterwiel, ofwel een gulden en een rijksdaalder. Bijzonder was de vlam die de hele dag in zijn zaak brandde. “Moet je een toeter hebben?” vroeg hij aan de kinderen en dan bedoelde hij een schuimpje. De brievenbus en de automaat hingen op de hoek naast de winkelruit. Dreigde een vakje met Roxy, Lexington, Belinda of anders leeg te raken, dan zorgde Jan snel voor aanvulling.

Op een oudere foto staat het pand rechts, het uithangbord lijkt anders (Agio?).

Hieronder nogmaals een recente foto van Bert Versteeg.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, een auto- lak- en spuitinrichting, RK jongensschool, school met den bijbel, kleuterschool, papier-pakhuis, kaaspakhuis, badhuis, snackbar, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, supermarkt, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, synagoge, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, sigarenwinkel, juwelier, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, watersnood-herinnering, gemeentehuis, polderhuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, flatgebouw, bakkerij, melkinrichting en zuivelfabriek, slagerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *