De Slinger-klim (filmpje)

Zonder toeters en bellen, zonder doorgeknipt lint en zonder fotomomentje van de wethouder, ging De Slinger vandaag open.

Het fietspad verbindt het centrum van Zaandam via het Stadhuisplein over het spoor met Zaandam-west. Maar makkelijk ging het niet.

Het project liep uit, de rechte weg langs de Houtveldweg werd een haarspeld-circuit, brommers en snorfietsen moesten geweerd, kinderwagens en rolstoelen werden verboden en de opening werd uitgesteld na klachten van de Fietsersbond vanwege onveilige situaties. Er kwam extra signalering door borden en belijning, de voorrangssituatie bij de Houtveldweg werd duidelijker en de route voor voetgangers werd beter aangegeven. Ook zaten er vandaag verkeersregelaars.

Wij namen de nieuwe route en constateerden een hoogteverschil van ruim 20 meter en stijgingspercentages van 3 à 5 procent. De weg is prima te rijden, lekker breed, alleen de bocht bij de Houtveldweg is aan de krappe kant. Eigenlijk is het wel okay dat de weg niet recht is, dan bereik je namelijk geen topsnelheid aan het eind van de route.

Het gevaarlijkste zijn de voetgangers op het stuk tussen station en Hermitage omdat velen geen idee hebben dat ze op een fietspad lopen. Brommers en snorfietsen hebben we nog niet waargenomen, maar dat zou inderdaad een risico kunnen zijn. Voetgangers mogen alleen het eerste stuk vanaf het station richting Westerwatering gebruiken, en moeten dan met de trap. Kinderwagens en rolstoelen lopen daar vast.

We fietsten en maakten beelden, maar toen zagen we dat ook Peter Eijking (Twitter: @taxi1108) een filmpje op YouTube had gezet. En – liever lui dan moe – plaatsen we dat hier door. Tnx! (Daaronder een foto van Erik Esteie van de ingang bij de Houtveldweg, verboden voor alle voetgangers, dus ook voor rolstoelen en kinderwagens. O ja, het is maar ’tijdelijk’.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Anneke Jansen

  Helemaal top! Lekkere strakke,veilige ,korte route. Chapeau gemeente Zaanstad !!! Net als de bruggen goed over nagedacht

 • Jaap Meeuwsen

  Zie ik dat nou goed op de foto van Erik ?

  Fietspad
  Tot 2,5 ton
  Verboden voor voetgangers
  En daaronder
  Verboden voor fiets- en bromfietsen ( beetje slecht te zien ) ?

  Wat mag er dan wel ?

 • E. Renkema

  Skiën Jaap, tenzij de gemeente daar ok al een verkeersbord voor weet te uit te vinden.

 • Margreet Volger

  Ja, weer over een randje…. dit is het randje naar de voetpad, laag. In principe kun je erover heenfietsen. Maar het is spekglad…dus bij het raken van dit randje gevallen, over het wandelpad en met mijn keel op de buis van de railing terecht gekomen. Gelukkig alleen ontvellingen, maar zijn de randjes overal te glad?

 • Jan Vredenburg

  Het is er prima fietsen aldaar. Vanmiddag gedaan.
  Jammer bij het station veel wandelaars op het fietspad.

  • Jonathan Romans

   Prima route naar het centrum vanuit Westerwatering. Helemaal als je in de toekomst niet over de haarspeld hoeft. Typisch Zaans om weer over futiliteiten te zaniken. Zullen we de fietstunnel eens tegen de veiligheidsstandaarden van de fietsersbond houden? Gezien het grote aantal (bijna) ongelukken met scooters en brommers is de Slinger een hele verbetering!

 • Monique Rigter

  Ik ben helaas vorige week donderdagavond zeer hard gevallen met mijn fiets op de nieuwe slinger. In het donker bij kunstlicht zie je geen verschil tussen fiets en voetpad, de bestrating heeft dezelfde kleur en de betonnen scheidingsrand lijkt dan een gewone witte streep. Ik kwam met mijn voorwiel tegen de stoeprand aan en heb een zware klap gemaakt met alle gevolgen van dien. Gekneusde heup en ribben, niet meer kunnen lopen en zeker niet werken en mijn vakantie wordt ook heel anders dan dat ik me had voorgesteld. Ik heb via internet een klacht geschreven naar de gemeente en zij gaan binnen 6 weken een reactie geven. Ben ik de enige die is gevallen? Kan het me niet voorstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *