De Zaan en kijken als Monet bestaan nog steeds

Lou Bronger is vanaf de opening van het MonetAtelier in 2016, met een korte onderbreking, vrijwilliger bij de Stichting Monet in Zaandam. 

“In 2011 heb ik voor mijn eindopdracht aan de fotovakschool gekozen om een aantal locaties te fotograferen die Claude Monet in Zaandam heeft geschilderd. En zo ben ik in contact gekomen met de Stichting. De eindopdracht heeft geresulteerd in een vijftal beelden die soms veel gelijkenis tonen en anderen weer helemaal niet. Reden: het landschap is sinds 1871 op sommige locaties ingrijpend veranderd. Als ik landschappen fotografeer zie ik regelmatig die mooie Hollandse luchten waar Claude Monet zo gepassioneerd door was.

Op een vroege ochtend met een mooie opkomende zon en een werkelijk prachtig wolkendek zag ik op de balustrade van de Wilhelminasluis aan de Zaan de beeldengroep ter herdenking aan de Februaristaking staan. Met name het wolkendek deed mij denken aan de kunstschilder Claude Monet.”

Op de foto het Monument Februaristaking – Lou Bronger

“Een paar jaar geleden werd ik vrijwilliger bij het Atelier van Monet. De schilder werd aangetrokken door alles op en rond de Zaan. Nu,150 jaar later, is bijna alles op en rond de Zaan veranderd.

Claude Monet zou het niet meer herkennen. Maar die rivier, die doet wat alle rivieren doen: hij blijft maar stromen. En is, op een andere manier, nog net zo aantrekkelijk als 150 jaar geleden.”

Woorden van Bert Verhoeff, beroepsfotograaf en nu ook vrijwilliger bij Stichting Monet in Zaandam. 

“Toen ik een paar jaar geleden aan de Zaan in Zaandam ging wonen bleef ik kijken naar alles wat langs kwam. Vrachtboten naast pleziervaartuigen, speedboten en luxe jachten naast gammele roeibootjes, suppers en zwemmers, toeristenboten en cruiseschepen op weg naar de Zaanse Schans.

Als fotograaf heb ik aardig wat fotoboeken en tentoonstellingen kunnen maken en dit leek een kans voor open doel. Ik kon bij wijze van spreken gewoon thuisblijven maar natuurlijk ging ik er ook op uit, wandelend en fietsend langs de Zaan. Samen met collega David Galjaard die ook sinds een paar jaar in Zaandam woont en die de vele bedrijfspanden die worden afgebroken of omgebouwd tot appartementencomplexen van begin tot eind fotografeert. Wat de Zaanstreek uniek maakt is dat er nog steeds naast en door elkaar gewoond en gewerkt wordt. Maar er wordt steeds een beetje meer gewoond en minder gewerkt. Die transformatie is dan ook ons hoofdonderwerp. Begin 2023 komt er een tentoonstelling in het Zaans Museum en tegelijkertijd verschijnt ons boek bij uitgeverij Noord-Holland. Voorlopige werktitel : Langs de Zaan.”

Nederland, Zaanstad, Wormerveer, 24 juni 2020 Het vervallen pakhuis Wormerveer mag een verfje gebruiken. Plezierboot met jongens en meisjes vaart langs. Hitte, hittegolf, zomerse temperaturen. foto bert verhoeff

In 1871 waren er de penselen en het schilderdoek. Anno 2021 zijn de fotocamera, al dan niet die in de mobiele telefoon, Photoshop en diverse apps met filters voor iedereen gemeengoed. Kijken door de ogen van Monet is niet veranderd. Doe mee met een van de fotografiewandelingen van Marjolein Lensink-Neijsing en kom de expositie van waterfotografe Daniëlle van der Erve bekijken in het MonetAtelier. Voor meer informatie, hier vind je meer informatie.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *