“Struikelend door een Coronajaar”, maar het is toch nog goed gekomen.”

Aan het woord is Ursulien van Berge-Bakkum. Ursulien werkte jarenlang in het Zaanse en Waterlandse onderwijs. Na haar pensionering heeft ze zich enthousiast in het vrijwilligerswerk gestort. Bij Stichting Monet in Monet in het MonetAtelier is Ursulien vrijwilligster van het eerste uur. Naast het ontvangen bezoekers is Ursulien DE spil in het educatieve programma van de Stichting. 

“Seizoen 2020-2021: Er zijn veel inschrijvingen voor ons programma. In overleg met het FluXus-cultuurmenu hebben we een gevarieerd aanbod bedacht voor de groepen 1 t/m 8 van het primair onderwijs.  Het zal zeker aansluiten bij het Monetjaar, niet alleen kijken door de ogen van Monet, maar door alle kinderen… Dat was het uitgangspunt maar Corona heeft alles stilgelegd. Drie keer heb ik een nieuwe poging ondernomen, maar pas na de meivakantie is er, misschien, een mogelijkheid om met de schoolklassen aan de slag te gaan. De ruimte in het atelier is beperkt. Zou het ook op een andere manier kunnen? Is het mogelijk om 36 geplande lessen te verplaatsen naar de scholen? Het werd een enorme organisatie.

FluXus benaderen, scholen bellen of ze daarvoor voelen. En daarna de lessen herschrijven op een aantrekkelijke manier, want de entourage in het atelier, de tuin en de plekken in Zaandam, waar Monet heeft geschilderd, breng je niet zomaar de klas binnen. De tijd is krap, nog acht weken en dan is het schooljaar voorbij. Voor de verschillende lessen een kratje inrichten met verhalen, afbeeldingen,  teken- en schildermaterialen en niet te vergeten: verkleedkleren voor de presentaties. 

De afspraken zijn gemaakt, een aantal scholen van Assendelft-Noord tot Zaandam-Zuid is in het reisschema opgenomen. Het startschot is op maandag 10 mei bij de Delta. Alle 15 groepen van de school zijn ingeschreven. Na één hele dag met vier verschillende lessen weten we precies wat we komen doen en waarom dit aanbod zo leuk is voor de kinderen en voor onszelf. De kinderen zijn enthousiast, ook over de resultaten van hun eigen Monet-kunstwerkjes. “Komen jullie morgen weer?” is een veel gestelde vraag. En ook voor ons is het een heel leerzame ervaring. Naarmate de tijd verstrijkt zien we steeds meer mogelijkheden om de lessen aan te passen, uit te breiden en te vernieuwen. 

Ik ben blij en trots dat we in dit Monetjaar meer dan 1.100 Zaanse kinderen hebben leren kijken door de ogen van Monet. In het nieuwe schooljaar 2021-2022 gaan we verder met onze educatieve programma’s, maar nu, indien mogelijk, in en rond het MonetAtelier en het tuinhuis aan de Zaan. 

Via het FluXus-cultuurmenu zijn al meer dan 60 schoolgroepen ingeschreven!” 

Ook in de zomer, als de scholen dicht zijn, zijn er Monetkinderactiviteiten. Ursulien gaat op diverse momenten voorlezen. De volwassenen kunnen dan op hun gemak het MonetAtelier bezoeken, of gaan even naar de stad. Meer informatie volgt via de website www.monetinzaandam.nl