Dit wordt het nieuws in 2020 (8): Museum Holland (een gifpil)

Een glazen Orkaan-bol hebben we niet. Maar wat in 2020 nieuws gaat worden, denken we wel te kunnen gokken op basis van wat er vorig jaar gebeurde.

De 10 dingen die in 2020 nieuws gaan worden dus: variërend van de nieuwe burgemeester van Wormer tot de plannen voor Museum Holland en van de nieuwe Zaanbrug tot de nieuwe norm voor Schiphol.

Vandaag: Museum Holland

Een giftig dossier. Wethouder Sanna Munnikendam struikelde over Museum Holland. Op 29 oktober 2019 zei ze tegen de raad dat ze niet wist welke locaties voor het museum werden onderzocht. Begin december stuurde ze een document (van november 2018) naar de raad waarin die locaties concreet genoemd werden. Een politieke doodzonde: de raad verkeerd informeren. Een motie van wantrouwen overleefde ze ternauwernood maar op 16 december diende ze haar ontslag in.

Museum Holland begon als een plan van Zaans Museum-directeur Jan Hovers: 300.000 bezoekers per jaar naar een nieuwe ‘Kunsthal’ in Zaandam die geen eigen collectie zou hebben maar kunst uit depots van andere musea zou gebruiken. Misschien zou het te combineren zijn met de grote Monet-expositie. De coalitie omarmde het plan en zette het in het coalitieakkoord.

Daarna werd er vooral mist gecreëerd. Onderzoeken werden aangekondigd maar niet openbaar gemaakt. Over een bijlage van één van die onderzoeken struikelde wethouder Munnikendam. In haar afscheidsbrief schreef ze dat ze vreesde dat elke stap haar opnieuw op een motie van wantrouwen zou komen te staan, daarom hield ze de eer aan zichzelf. Zijn er dan nog meer van dit soort geheim-gehouden onderzoeken? Jazeker. Eén voobeeld (maar er zijn er meer).

Haalbaarheidsonderzoek

Het ‘Haalbaarheidsonderzoek Museum Holland centrum Zaandam’ werd op 17 april 2018 aangekondigd door wethouder Munnikendam. Zij wilde een “een publiekstrekker van allure”: kunsthal Museum Holland. Het is allemaal niet kinderachtig; “de kunsthal in Rotterdam trekt jaarlijks gemiddeld 250.000 bezoekers”, dus Zaandam moet daar met 300.000 overheen kunnen. Zaanstad trekt € 100.000 uit voor onderzoek:

“Dit resulteert in een bidbook wat eind 2018 gereed is en waarin de plannen voor het museum verder worden uitgewerkt. Kwartiermaker voor dit bidbook is de heer Ad ’s Gravesande. Ad heeft jarenlange ervaring als programmadirecteur bij de AVRO, als artistiek manager van het Holland Festival en heeft recent acht jaar lang gewerkt aan de invulling van het Jheromius Bosch jaar in ’s-Hertogenbosch.”

Het werd ‘eind 2018’ maar een bidbook bleef uit. Sterker nog, de woordvoerder van Munnikendam liet in februari 2019 aan De Orkaan weten dat Zaanstad zelf het onderzoek gaat doen: “Ad gaat geen bidbook of haalbaarheidsonderzoek leveren”.

In de Raadsinformatiebrief van 17 april staat toch echt dat het bidbook eind 2018 af is. We blijven aanhouden en horen van de woordvoerder van Munnikendam op 19 juni 2019: “Het onderzoek zit in de afrondende fase.” Er zou een ‘koerswijziging’ zijn. De woordvoerder belooft dat op

“het moment dat [het] onderzoek gepubliceerd wordt, [jij] de eerste bent die het hoort en dat we er gelijk een gesprek met Sanna en betrokken ambtenaar [is] over plannen?”

Het werd september 2019 en Munnikendam bleef stil. Wat die koerswijziging was, bleef duister. Ook Munnikendam verwijst later naar zoiets (“het is ingewikkeld”) maar de enige wijziging is het idee van Jan Hovers om maar meteen met het Zaans Museum naar het centrum te verhuizen. Dat kan geen koerswijziging zijn, de laatste keer dat wij checkten was Hovers geen wethouder, raadslid of beleidsambtenaar Cultuur.

Munnikendam bleef uitstellen, niet alleen dit bidbook/haalbaarheidsonderzoek dat geen bidbook/haalbaarheidsonderzoek was, maar alle onderzoeken (wij telden er ‘negen’ maar het kunnen er meer of minder zijn. In oktober beloofde ze dat de raad alles in december zou krijgen, in december beloofde ze dat het februari zou worden (althans, dan zou het college er naar kijken), dus de raad moet daar op wachten.

En nu ligt deze gifpil op het bordje van haar tijdelijke opvolger Songül Mutluer. (gratis Orkaan-advies: meteen alles openbaar maken)

 zaans museum centrum

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *