Donaties laatste redmiddel Zaanse Schans

1 april

De financiële positie van de Zaanse Schans is zo penibel geworden dat Stichting De Zaanse Schans grijpt naar onorthodoxe middelen om het hoofd boven water te houden.

Met ingang van dit kwartaal zullen op verschillende plekken op de Zaanse Schans collectebussen worden geplaatst om het publiek op te roepen te doneren voor het voortbestaan voor de ooit zo bloeiende attractie.

Piet Oudega, voorzitter van het Stichtingsbestuur, zegt dat dit de laatste strohalm is:

“de eerste maand [De Orkaan: februari 2021] van de invoering van het Vermakelijkhedenretributie (VMR) heeft ons zeer veel administratie gekost en met een opbrengst van € 0,0 (naar boven afgerond) stevenen we richting het bankroet.

Wij zien de donatie of ‘aalmoes’ als een duurzaam exploitatiemodel en een alternatief voor de VMR, en geven daar een ludiek tintje aan. Uit ons depot hebben we het aalmoes-bord van de voormalige Heilige Maria ter Lourdes-kerk opgeduikeld (foto boven), en dat zetten aan het begin van de Schans. Met collectebus uiteraard”

Oud-wethouder Sanna Munnikendam zal om 11.00 als eerste een ‘kwartje’ in de bus doen, dit ter herinnering aan de Vermakelijkhedenretributie van 25 cent per kaartje waarvan zij ooit van aan de wieg stond. Haar opvolger, Annette Baerveldt (ook D66), zal ook aanwezig zijn, en zal de bijdrage verdubbelen:

“daar zijn we niet kinderachtig in, wij hebben begrip voor de situatie waar de schans in zit en hopen dat dit een duurzaam en toekomstbestendig model is.”

Onder: de lege Zaanse Schans eind vorige maand.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Marian Overdiek

    Reactie op het artikel over de Zaanse Schans. De Zaanse Schans is een van de meest authentieke landschappen van Nederland en trekt jaarlijks grote aantallen bezoekers. Entree is gratis! Alleen voor de auto moet worden betaald. Dat bedrag is onlangs verhoogd van 5 naar 10 euro. bezoekers betalen dus niets. In de kleine musea van Nederland kost entree al gauw 12,50 per persoon.
    Waarom de Zaanse Schans geen entreegeld instelt, terwijl het behoud van de prachtige erfgoed onder druk staat en men kiest voor donatiebakken, is mij een raadsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *