Volgens de actiegroep Doorbraak maken Zaanstad en het bedrijf Flextensie zich schuldig aan ‘koppelbaas’-praktijken. Bij modebedrijf Vanilia zou  sprake zijn van ‘dwangarbeid’ en ‘werken zonder loon’.

Zwaar aangezet door het platform dat we kennen van de anti-Zwarte-Piet-discussie. Maar klopt het ook?

Zeker is dat Flextensie al langer onder vuur ligt vanwege de manier waarop ze werklozen naar werk begeleidt. Raadslid Eylem Köseoglu (PvdA) stelde in 2017 vragen over het bedrijf naar aanleiding van publicaties in Trouw, NRC en de Volkskrant over de praktijken van de arbeidsbemiddelaar.

De PvdA zette in het verkiezingsprogramma voor 2018 dat er voor bedrijven als Flextensie geen plaats was in Zaanstad.

Werkzoekenden worden door Flextensie naar bedrijven gestuurd waar ze maximaal 6 maanden werken. Flextensie brengt bij die bedrijven het tarief voor het minimumloon in rekening (ongeveer € 12) en keert daarvan aan de werklozen € 2 ‘premie’ per uur uit. Dat komt bovenop hun bijstandsuitkering. De overblijvende € 10 wordt tussen Flextensie en Zaanstad verdeeld. Reiskosten zijn voor rekening van Flextensie.

Zaanstad werkt sinds 2015 met Flextensie. Uit de documenten die Doorbraak bij Zaanstad heeft opgevraagd met een WOB-verzoek blijkt dat onder meer Zaanstad zelf, Baanstede, Hotel Casa in Amsterdam, NBP Media, het Pennemes, uitzendbureau Start, schoonmaakbedrijf Succes, drukkerij ScanLaser, schoonmaakbedrijf Asito, Aldi, Axender (folders verspreiden), Zaanse Schans, Inntel hotel, en dus Vanilia plaats bieden aan werkzoekenden.

De bruto omzet van Flextensie in Zaanstad was € 116.000 in 2016, er werd € 22.000 aan reiskosten en premies uitbetaald wat een netto omzet van € 94.000 opleverde. In 2017 (januari t/m augustus) ging het om een brutobedrag van € 81.000 en een netto opbrengst van € 64.000.

Wat de opbrengst voor Flextensie was is onbekend. Het WOB-verzoek leverde wel veel documenten op, maar veel financiële gegevens zijn weggelakt. In 2016 zou Zaanstad € 35.000 van Flextensie hebben ontvangen, in dat geval bleef € 29.000 voor de bemiddelaar over.

Uit de antwoorden op de vragen van Eylem Köseoglu blijkt dat in 2016 72 bijstandsgerechtigden in Zaanstad gebruik gemaakt hebben van Flextensie, daarvan is ruim de helft (41) doorgestroomd naar betaald werk.

Waarom Doorbraak het vooral op Vanilia gemunt heeft is niet duidelijk. Misschien omdat ‘uitbuiting’ door ‘chique’ onderneming lekker bekt?