Rina Schenk en Ingrid Jahn vinden het allemaal heel verdrietig en hadden het liever anders gezien. Maar toch staan ze tegenover elkaar voor de Haarlemse rechter. Daar diende gister een kort geding dat door de Westzaanse Gemeenschap (voorzitter Rina Schenk) tegen de Historische Vereniging Westzaan (voorzitter Ingrid Jahn) is aangespannen.

De WG vindt de ‘afscheiding’ van de HVW onrechtmatig en eist geld, een laptop en een printer terug van de HVW. De HVW van Jahn beschuldigt de WG van Schenk op haar beurt van diefstal van party-tenten. 

Wat begon als een ruzie over concurrerende kerstmarkten in Westzaan, een gestrande mediation en de party-tenten, ontaarde binnen een paar maanden in beschuldigingen van diefstal, verduistering en misbruik van een betaalpas om een bankrekening leeg te halen. Beide partijen dreigden met aangiften en rechtszaken. De WG was net iets eerder. In het kort geding eist ze dat Jahn € 3.800 terugstort die ze van de rekening zou hebben gehaald met de pinpas van de oud-penningmeester (Jahn: “ik ben waarnemend penningmeester”) en ook de printer en laptop inlevert die op kosten van WG zijn aangeschaft.

‘Eenmansactie’

Ook moet de verzelfstandiging van de Historische Vereniging worden teruggedraaid betoogde advocaat Guido Voss die de WG bijstond in de zaak. Dat zou in strijd met de statuten zijn, alleen een algemene ledenvergadering kan daarover beslissen. Dat is in dit geval niet gebeurd, Ingrid Jahn heeft de ‘volledige zelfstandigheid’ zelf afgekondigd via een nieuwsbrief aan leden van de HVW. Jahn: “het besluit is in bestuursvergadering genomen, niet in ledenvergadering.”

Rechter Schotman moet zich buigen over de rechtmatigheid van de afscheiding. En ook over het geld en de spullen. Volgens Jahn heeft de nieuwe vereniging daar recht op, volgens de WG is het hun geld en zijn het hun spullen.

Voss: “De verzelfstandiging is geheel in strijd met de statuten, het gaat om een eenmansactie van Jahn, het is ‘muiterij’. De nieuwe vereniging is geen voortzetting van de oude. Goederen en gelden zijn verduisterd.” Jahn is volgens Voss persoonlijk verantwoordelijk en draait ook op voor de volledige kosten, inclusief die van de advocaat van de WG.

Gerechtigheid

HVW-bestuurslid Hans Lalk zei tijdens de zitting dat het bestuur van de WG als ‘regenten’ optrad en dat er sprake was van ‘betutteling’ op het gebied van vermogen, “na jaren van geharrewar over geld en goederen kijk ik uit naar gerechtigheid.”

Breekpunt is of de (nieuwe) Historische Vereniging eigenlijk had mogen worden opgericht. De vereniging is inmiddels officieel aangemeld bij de Kamer van Koophandel en heeft een eigen bankrekening. Maar volgens advocaat Voss schrijven de statuten van de WG voor dat een verzelfstandiging door de leden in een algemene ledenvergadering moet worden goedgekeurd. Eigenlijk zijn er nu twee HVW’s: de afgescheiden van Jahn en de oude (met een nieuwe voorzitter – die overigens ook niet door een ledenvergadering is benoemd).

De Westzaanse Gemeenschap is een vereniging van zo’n 15 Westzaanse stichtingen, verenigingen en comité’s, maar die paraplu knelt volgens de Historische Vereniging. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat ze niet zelfstandig subsidies aan kunnen vragen of aan sponsoracties mee kunnen doen.

Of ze zich volledig willen afscheiden is overigens onduidelijk. In de nieuwsbrief die in juni aan leden werd verstuurd werd ‘volledige zelfstandigheid‘ afgekondigd. “Het was duidelijk dat we samen geen toekomst meer hadden” schrijft Jahn. In de nieuwsbrief van juli werd gas teruggenomen: “Wel wil de HVW afdeling blijven van de WG vanwege het stemrecht en verdere invloed op de WG.” Dus toch geen volledige zelfstandigheid.

‘Eigenmachtig optreden’

De uitnodigingen van Jahn voor de ledenvergadering worden volgens Voss: ‘selectief’ verstuurd: “alleen diegenen die aan haar kant staan krijgen de brief.” Rina Schenk en WG-secretaris Nel Zwikker-Buis – beiden lid van de HVW – hebben bijvoorbeeld geen uitnodiging voor de ledenvergadering gehad. 

Eigen geld is niet de enige drijfveer om zelfstandig te worden, ook de persoonlijke animositeit tussen Jahn en Schenk lijkt een belangrijke reden voor de ‘scheiding’. In de mails die rondgestuurd worden en uit de rechtszaak blijkt dat het goed fout zit tussen de dames. Dat wordt bevestigd door oud-bestuurslid Bouke Koopman die de gespannen verhouding tussen Jahn en Schenk als één van de oorzaken voor de breuk ziet. Jahn zou door andere bestuursleden ook ‘eigenmachtig optreden’ worden verweten aldus advocaat Voss.

Koopman staat – ondanks dat hij zich al een paar weken geleden heeft afgemeld als bestuurslid bij Jahn – nog steeds als bestuurslid op de website. Daar zijn ook bestuursleden Huib Jahn (de echtgenoot van Jahn), Hans Lalk (juridisch bestuurslid) en Arthur Breuring (secretaris) te vinden. De functie van penningmeester is vacant. In het officiële uittreksel bij de KvK staan alleen Jahn (voorzitter / interim penningmeester) en Breuring ingeschreven. 

Op 10 augustus doet de rechter uitspraak.


Jahn wil overigens niet alleen Schenk en WG juridisch aanpakken. Ze wil aangifte wegens smaad, laster en de aantasting van haar privacy tegen De Orkaan doen wegens ons bericht over het conflict (zie link hieronder). De politie raadde haar aan eerst bij De Orkaan een klacht in te dienen en als dat niet lukte naar de Raad voor de Journalistiek te stappen. De Orkaan gaat niet rectificeren.

Lees ook: Partytent-vete en ‘verduistering’ in Westzaan

Door Piet Bakker. Bronnen: rechtszaak, dagvaarding, nieuwsbrieven HVW, websites WG en HVW, statuten HVW, inschrijving KvK. Foto: ‘groep Jahn’ verlaat de rechtbank (De Orkaan).