Drie vrouwen met genoeg voorkeurstemmen: Marianne de Boer, Anna de Groot en Elif Hotaman

Drie vrouwelijke kandidaten, Marianne de Boer-Doeves (VVD), Anna de Groot (SP) en Elif Hotaman (DENK), hebben genoeg voorkeurstemmen verzameld om in de raad van Zaanstad te komen ondanks dat zij niet op een verkiesbare plaats staan.

Dat maakte burgemeester Hamming vanmorgen bekend tijdens de officiële bekendmaking van de uitslag.

Anna de Groot (SP) reageerde verbaasd toen we haar met het nieuws confronteerden “Oh echt? Wat leuk!” Maar het is niet waarschijnlijk dat ze van het recht gebruik gaat maken:

“Bij de SP is het de gewoonte dat we de lijstvolgorde respecteren. En ik denk dat ik dat in dit geval ook ga doen.”

Dus Roland van Braam – derde op de lijst bij de SP kan rustig ademhalen. Hij keert terug in de raad.

Bij de VVD voerde Marianne de Boer-Doeves nadrukkelijk campagne in haar woonplaats Assendelft. Zij drukt Simone van Otterloo die zesde stond uit de raad. Maar als de VVD een wethouderspost verovert komt Simone toch in de raad. Bij twee wethouders (je weet het nooit!) of tussentijdse uitval schuift good old Harm Jan Egberts (plaats 8) de raad binnen.

Marianne gaat inderdaad meteen in de raad met haar 598 voorkeurstemmen.

 

Elif Hotaman stond vierde op de lijst van DENK, dankzij de voorkeurstemmen die op haar zijn uitgebracht komt Ahmad Eid niet in de raad. Elif meldt aan de Orkaan: “Ik zal inderdaad plaatsnemen in de raad!”

De strijd om voorkeurstemmen van Jan de Bruin (ROSA), Ali Seklem (D66), Metin Aksoy (VVD), Yeliz Çölkesen (PvdA) en Nick Hendriks (CDA) leverde geen succes op.

De definitieve uitslag is overigens gelijk aan de voorlopige: VVD wordt de grootste met 6 zetels, POV, ROSA en PvdA volgen met 4 zetels, D66, SP, DZ, GL en PVV krijgen er 3, CDA en DENK behalen er 2 terwijl CU en de PvdD 1 zetel behalen. De coalitievorming wordt lastig.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Joop Wals

    Toen de SP met vijf mannen op de proppen en kieslijst kwam, en ze kritiek kregen dat er geen vrouw tussen stond, verwierp Anna Groot die kritiek omdat mensen gewoon op een vrouw kunnen stemmen, bij haar SP.
    Als mensen dat dan doen en zij met voorkeursstemmen in de raad komt, weigert ze dat.
    Is toch raar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *