Durghorst Krommnie: cultuurzaal, buurtcentrum en woningen

Op het terrein van het voormalige verzorgingshuis De Durghorst in Krommenie komen cultuurzaal, buurtcentrum en woningen.

Zaanstad wil samen met woningcorporatie Parteon en buurtcentrum De Pelikaan daarvoor een plan uitwerken. Het bestaande gebouw wordt gesloopt.

Op de locatie gaat Parteon nieuwe huurappartementen realiseren. De bestaande bebouwing mag niet langdurig leeg komen te staan. “Daarom zal de brandweer de locatie in de tussentijd gebruiken voor brandweeroefeningen” zegt Pieter van der Werff, projectmanager bij Parteon.

Bij het afschieten van het Cultuurcluster beloofde Zaanstad op zoek te gaan naar een plek voor een cultuurzaal in Zaanstad-Noord. Dat is dus Krommenie geworden. De nieuw zaal zal voor meerdere doeleinden worden ingezet volgens de gemeente. Zaanstad:

“De cultuurzaal en het buurtcentrum worden met elkaar verbonden en maken gezamenlijk gebruik van de faciliteiten zoals de receptie en de bar. Het buurtcentrum kan voor haar programmering ook gebruik maken van de cultuurzaal.”

Wethouder Cultuur Annette Baerveldt:

“De beoogde cultuurzaal is een aanwinst, niet alleen voor Krommenie, maar voor heel Zaanstad Noord. De combinatie met het buurtcentrum en de nieuwe woningen is heel waardevol, want ook hier is  veel behoefte aan.”

De cultuurzaal met podium is bedoeld voor uitvoeringen van verenigingen en scholen (toneel, muziek, dans). Ook andere partijen kunnen gebruik maken van de cultuurzaal, zoals Theatermijn, Groote Weiver en Fluxus.

Tijdens het onderzoek is besproken of De Groote Weiver ook zou kunnen verhuizen naar de Durghorst. Gezamenlijk is de conclusie getrokken dat dit niet haalbaar is. De gesprekken over de huisvesting van de Groote Weiver gaan door, maar zijn losgekoppeld van de ontwikkelingen aan het Durghorstplantsoen.

Buurthuis De Pelikaan blijft open totdat de nieuwe locatie is ontwikkeld, voorzitter Kees van den Berg:

“Het terrein waar nu ons buurthuis is gevestigd, wordt herontwikkeld en het is al even bekend dat we moeten verhuizen. We zijn blij met deze stap vooruit en kijken uit naar de verdere samenwerking om te komen tot een mooie, nieuwe voorziening voor ontmoeting en cultuur. Tot die tijd blijven we open op onze huidige locatie.”

Deel dit artikel:

8 reacties

 • A.J.Gigengack-Kan

  Wat een prachtig nieuws en een aanwinst voor Krommenie. Wanneer gaan we beginnen?

 • G. Steinfeld

  Nog een plek in oud krommenie die op de schop gaat. Met het oog op de toekomst dat dan weer wel,buitenwijk van Amsterdam immers! Maar.. De zonnehoek, lijnbaan, zonnelaan,eikelaan, bomenbuurt, Het Blok. Al het oude verdwijnt. Een nieuwe dorpskern wordt gemaakt. Ook in de hoofdstraat is veel verandering. Ik begrijp dat Mevr. Gigengack al op locatie Durghorst de hand aan de schop heeft geslagen. Een beetje te begrijpen want zij is kennelijk geen echte Krommenieër.
  Ik hoop dat Parteon een mooi pand neerzet wat aan historische waarden gaat voldoen en waar we nog lang met plezier naar mogen kijken.

 • Piet Schoone

  Veel beloven weinig geven doen een gek in vreugde leven. De plannen voor de cultuurzaal ed staan in de ijskast oftewel onhold.Er is niets concreets besloten. Er is zelfs tot vandaag de dag nog niet eens een sloopvergunning aangevraagd.

 • greet pirovano

  we hoorde dat het niet zo lang zal duren. dat het gaat gebeuren. maar waarneer.

 • Martien Schagen

  Er moet hier gebouwd worden al 15 jaar geleden.Voor de huidige bewoners zijn er grote nadelen aan de plannen van 5 HOOG.Langs de sloot is 2 HOOG genoeg i.v.m. schaduw en privacy aanslag voor altijd.Er Zouden hier alleen woningen moeten komen voor ouderen die hun te grote huis willen verlaten. Dit is goed voor de doorstroming. Geen cultuur centrum hier, de overlast is niet te overzien en een parkeer chaos zal ontstaan die niet is op te lossen…

  • Martien Schagen

   Bij een project zo groot als dit project in een dorp met veel parkeer problemen zou het van zelfsprekend moeten zijn dat er onder zo’n gebouw parkeerplaatsen worden gerealiseerd. Dat kost meer maar dat is wel voor de komende 100 jaar! Graag wel heien met de juiste methoden zodat onze huizen goed beschermd worden…

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *