DZ bijt zich vast in dienstauto Hamming

Fractieleider Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad (DZ) heeft niet minder dan 25 vragen gesteld over het onrechtmatig gebruik van de dienstauto door burgemeester Hamming. De burgemeester moet € 13.000 terugbetalen.

Hamming trok zelf in februari aan de bel toen de gemeente Almere bekendmaakte dat ex-burgemeester Franc Weerwind (D66) privé-ritjes met de dienstauto maakte. Weerwind is nu minister van rechtsbescherming.

Ook bij Zaanstad ging het niet helemaal okay. Hamming had de dienstauto gebruikt om naar bijeenkomsten van de Richard Krajicek Foundation, Movisie, Bouwfonds Cultuurfonds en UWV WERKbedrijf te gaan. Daar bekleedt hij functies, maar niet uit hoofde van zijn functie als burgemeester. Die ritjes had hij gewoon daar moeten declareren in plaats van door de gemeente te laten betalen.

Volgens wethouder Stephanie Onclin (VVD) die begin deze week een brief naar de raad stuurde (nadat het begin april al duidelijk was dat de regels overtreden waren), was het wel een beetje gezeur: er was corona en de oorlog in de Oekraïne en dan heeft “het bewaken van de maximale kilometers voor niemand de hoogste prioriteit”.

Juliëtte Rot trekt zich daar niks van aan, en vraagt gewoon door, onze selectie:

 • waarom is het onderzoek waaruit de onrechtmatigheden blijken niet gedeeld met de gemeenteraad?
 • Heeft de terugvordering betrekking op alle zes dienstjaren?
 • Is er inmiddels ook gekeken naar het gebruik van de dienstauto door de burgemeester in 2023?
 • Hoe waren de afspraken en controle (op naleving) tot nu toe vastgelegd in het beleid?
 • Is het gebruik van de dienstauto door collegeleden, onder dezelfde voorwaarden, ook onderzocht?
 • Is de huur van auto’s/taxi’s betrokken in het reconstructie onderzoek naar mogelijk oneigenlijk dienstvervoer?
 • Waarom vond B&W het ‘in het kader van transparantie’ niet nodig om gelijk met het informeren van de Belastingdienst en de accountant, ook de gemeenteraad te informeren over het overtreden van de regels van de fiscus als dit al minimaal een maand bekend is?

Lees: Burgemeester Hamming krijgt naheffing voor onterecht gebruik dienstauto

Deel dit artikel:

10 reacties

 • l. Boonstra

  Geweldig ! maar niet heus. Dit soort onderbuik vragen kost de Zaanse belastingbetaler straks meer dan de opbrengst(?) die de burgemeester elders moet betalen.
  Het is heel simpel , hij erkent een verkeerd gebruik evenals zijn ex collega en vraagt netjes het goed te zetten.
  Het is voor deze club te hopen dat ze nooit in het college komen , dan kunnen ze een spervuur van hetzelfde soort vragen vanuit de dan aanwezige oppositie verwachten.
  Dit is nu juist het gedrag wat de groei van de voedselbank verklaart, wantrouwen dat iedereen de kluit belazert en vooral niet oplossingsgericht

  • Gerrit Vinke

   @ I.Boonstra

   Of DZ ooit in het college komt, dat gaan de kiezers uiteindelijk bepalen en niet uw reactie uit de onderbuik. En wat de voedselbank nu te maken heeft met de extra kilometers van onze burgemeester, ontgaat mij een beetje.

   • l. Boonstra

    Al deze vragen kosten de belastingbetaler handen vol geld wat Zaanstad ook niet terug krijgt door de kilometers . Dat gaat naar de belastingdienst . Maar er is niets vreemds aan de hand want de burgemeester erkent dat het fout zit en moet het dus elders even regelen.
    Maar deze club laat precies zien waarom er voedselbanken, toeslagen affaires enz zijn , een wantrouwen jegens ieder , bang dat iemand een cent teveel krijgt en daar graag €100,- aan onderzoek tegenaan gooit .

 • Jan de Vries (niet van D66)

  Top Juliëtte Rot, geen uitzonderingsposities voor burgemeesters of andere hoogwaardigheidsbekleders. Er was corona en de oorlog in de Oekraïne dan is dat volgens Stephanie Onclin (VVD) een excuus om rond te rijden in privétijd. Terwijl menig ondernemer het hoofd boven water moest zien te houden kon onze burgemeester z’n gang gaan, dat begrijp ik uit de woorden van mevrouw Onclin.
  Er is altijd wel een excuus te vinden om iets wat krom is recht te breien, behoudens als het de burgerij betreft, dan zijn er de wetten om het te handhaven.
  Gek dan denk ik ineens aan de toeslagenaffaire waar mensen tot de laatste cent zijn uitgeperst.

 • R. de Vries

  De oorlog in Oekraïne wordt bij elk onderwerp er met de haren bij gesleept.
  Wat heeft dat in hemelsnaam te maken met de snoepreisjes die de Burgemeester heeft gemaakt in zijn dienstauto?

  Als het niet zo triest was, zou het lachwekkend kunnen zijn.

 • Joop de Levende

  Het is ook een kwestie van integriteit. Dit ondermijnt het vertrouwen in de publieke functie. Aan de ene kant ondermijning in allerlei verschijningsvormen hard aanpakken. Maar de eigen ondermijning van de publieke functie wordt op “Animal Farm” (George Orwell) achtige wijze gepoogd af te dekken; “het bewaken van de maximale kilometers voor niemand de hoogste prioriteit” vanwege de Oekraïne Oorlog. Mevr. Onclin heeft naadloos haar plaats op de “Animal Farm” verdiend met deze argumentatie. Hopelijk kan mevr. Onclin het causale verband toelichten tussen de Oekraïne Oorlog en de ondermijning door de Burgemeester. En waarom het verwijtbare door Onclin bij andere wordt gelegd door gebruik van het wordt “niemand”, het is de verantwoordelijkheid van Burgemeester Hamming zelf. En of het Oekraïne argument ook geldt voor de fraude gevallen, parkeer boetes van burgers in dezelfde periode. Op burger niveau; Door de beelden van die verschrikkelijke beelden van de oorlog was ik dusdanig in de war en vergat mij aan te melden voor parkeren. Geen boete maar met terugwerkende kracht alleen dan het verschuldigde parkeer geld betalen. Kan dat nog geregeld worden burgemeester of geldt het alleen voor u.

 • Joop de Levende

  In 2019 had burgemeester Hamming bijbanen bij Krajicek Foundation, Movisie, VNG, Sociale Raadslieden, Koning Willem I college, Reclassering, Stichting Driestroom, Bouwfonds cultuurfonds. Indien de burgemeester 1 vergadering ter plaatse zou hebben bezocht in de dienstauto. Wat een minimum is want bij de Krajicek foundation wordt 4 keer per jaar vergaderd volgens het jaar verslag. En met als mede bestuursleden zoals Floris van Oranje ga je natuurlijk met de dienstauto. Dan kom ik al op 1.119 kilometers het dubbele van wat is toegestaan. Bij vier vergaderingen op 4.200 kilometers. Hoe zit het met het inschattingsvermogen van burgemeester Hamming. Het vermogen is wel groot voor wat het, ten onrechte, de Zaanse burger gaat kosten, in ieder geval. Als ik de participatie wet of andere wet niet volg dan wordt ik ook persoonlijk beboet en waarom burgemeester Hamming niet ?

 • Rienk van der Molen

  Ik vraag me af of een burgemeester van de qua inwoneraantal (Zaanstad – 160.000) zeventiende gemeente van Nederland – of die zelf achter het stuur zit in een dienstauto. Of een betaalde chauffeur?

 • Frans Kwast

  Alle burgemeesters van grote steden hebben bijbanen. Die burries beschikken ook over een dienstauto. Kun je van vinden wat je wil. Hamming is in de fout gegaan met die auto en trekt dat recht. Zoals het ook hoort. Klaar. Daar hoef je dan verder niet over te ouwehoeren. Verder is het ook zo dat al die drukte die de mevrouw van DZ ervan maakt ook hoort bij DZ, want anders vallen ze niet op.

 • Hans Veenswijk

  Bijzonder dat een burgemeester zoveel bijbanen heeft. Zeker tijd voor ??!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *