€ 60.000 extra voor RTV Zaanstreek op de tocht

Het college van B&W wil de subsidie voor RTV Zaanstreek vanaf 2018 met € 60.000 per jaar structureel verhogen. Tot dusver kreeg de lokale omroep ruim € 88.000 van Zaanstad. Daarbij komen reclame-inkomsten en een bijdrage van de gemeente Wormerland.

De voorgestelde verhoging komt op een belangrijk moment. De lokale omroep heeft de hoofdredacteur – met behoud van salaris – weggestuurd, en een deel van vrijwilligers vertrok waardoor de programmering grote gaten liet zien. De vertrokken hoofdredacteur beschuldigt het bestuur van wanbeleid.

Niet alle raadsfracties zijn even enthousiast. Jos Kerkhoven (DZ) vindt dat het bestuur zichzelf een brevet van onvermogen heeft gegeven en zal een motie indienen “om deze waanzin te stoppen”. GroenLinks zal een amendement indienen om de extra subsidie te schrappen:

“De huidige prestaties van RTVI Zaanstreek zijn onvoldoende om een hogere subsidie te rechtvaardigen. Daarnaast zijn ook de toekomstplannen onvoldoende uitgewerkt.”

UPDATE 10 november 2017:

geen jaarlijkse subsidie maar slechts één keer, en alleen na indienen goed plan

Grote puinhoop

Jaap Keijser van de POV zei vorige week tijdens het Zaanstad Beraad dat hij de zendmachtiging opnieuw wil laten aanbesteden. Dat kan niet volgens de Mediawet. Het Commissariaat voor de Media kan de licentie alleen intrekken als een omroep niet aan de voorwaarden voldoet (de gemeente kan het Commissariaat waarschuwen als ze denk dat zoiets het geval is). De licentie loopt in mei 2021 af. RTV Zaanstreek krijgt wel tot het jaar 2021 € 60.000 extra.

Ook andere fracties waren niet te spreken over de omroep, Mariska Schuttevaer (ROSA): “te laat ingegrepen door het bestuur waardoor problemen zijn geëscaleerd”, Gerben Eijzinga (ZVI): “ik ben me rot geschrokken, het is één grote puinhoop: subsidie bevriezen en druk uitoefenen om het bestuur te laten aftreden”, Paul Laport (GL): “Teleurgesteld in de prestaties en tegen een verhoging. Onderling gekissebis en ruzies moeten wij als gemeente geen subsidie geven”, Mieke van der Beek (CU): “Beeld is niet fraai, geen aandacht voor de politiek, ze laten daar wel steken vallen”.

Alleen PvdA’s Tjeerd Pietersma en Jan de Vries van D66 voelden wel wat voor de verhoging. De Vries had zelfs “veel vertrouwen” in de “goede plannen” van de “bestuurlijke kanjers”: “Ik zie de toekomst zonnig tegemoet: er heerst geen chaos, er is wel er een en ander aan de hand, maar het is een club met ambitie.”

Tegenslagen

Toen we uitgelachen waren, luisterden we naar wethouder Sanna Munnikendam die zich moeizaam door het dossier van haar voorganger worstelde: “Ik deel die zorgen, moeten we 60.000 euro verlenen aan een club die ruzie maakt?“

Maar volgens de wethouder had RTV Zaanstreek ’tegenslagen’ gehad, zo waren ze met tv begonnen (???) en ze moesten naar het Cultuurcluster verhuizen (???). Als ze nou twee in plaats van één hoofdredacteur hadden, “eentje voor tv, eentje voor de eehhhh gewone media”, zouden ze minder kwetsbaar zijn. Er waren wel prestatieafspraken volgens de wethouder, maar die stonden dan weer “niet zwart op wit.”

Ook beloofde Munnikendam dat voor 1 januari het redactiestatuut van de omroep aangepast zou worden waardoor het bestuur ‘slagvaardiger’ werd (dan konden ze namelijk meteen de hoofdredacteur ontslaan). Waarmee de bijl aan de wortels van de onafhankelijkheid van de omroep gelegd werd. Hoe dat redactiestatuut eruit ziet, is overigens duister, op de website van RTV Zaanstreek is het niet te vinden.

Drones, vlogs, sociale media…

In mei vroeg voorzitter Jelle Linnekamp van RTV Zaanstreek al om meer geld. Hij wilde meer live-tv, vaker uitzenden, met drones filmen, meer raadsleden en burgers interviewen, meer jongeren bereiken, meer inzetten op sociale media, meer camera’s, inwoners laten vloggen, meer actualiteit, meer sport, vervanging van apparatuur, scholing van vrijwilligers, meer cultuur, duurdere apparatuur en meer salaris voor de hoofdredacteur.

Volgens bronnen binnen RTV Zaanstreek kwam Linnekamp met die plannen nadat hem vanuit het gemeentehuis was verteld dat er extra geld was (zie kader onder over de 10 prioriteiten). Dat verklaart waarom de plannen werden gepresenteerd door Linnekamp samen met Miranka Stel, mediator bij de afdeling Cultuur van Zaanstad.

Als motivatie voor het extra geld stelt het college dat:

“de activiteiten van RTV Zaanstreek zijn de afgelopen jaren uitgebreid met televisie en sociale media zoals Facebook en een RTV Zaanstreek-app. Door de uitbreiding zijn de kosten voor het maken van nieuwsitems gestegen. Met de extra middelen kan Zaanradio/TV de nieuwe mediakanalen tot een professioneel product maken. Lokaal nieuws wordt hierdoor onafhankelijk en gemakkelijk toegankelijk gemaakt voor de inwoners van Zaanstad.”

Van die plannen is weinig terecht gekomen. De RTV Zaanstreek-app bevat geen nieuwsitems, geen RTV-gids en geen gemiste uitzendingen: het ding is morsdood. De sociale media pompen alleen de persberichten door die op de website worden gekopieerd: “Specsavers Zaandam zoekt nieuw goed doel”, “Verlichtingscontrole fietsers”. App en sociale media kosten dus niks.

Jaarverslagen?

TV wordt nauwelijks gemaakt, recente ‘uitzendingen’ zijn straatbeelden van “Dirk Snel met de GoPro” en een registratie van een radio-uitzending. Het laatste YouTube-filmpje is 4 maanden oud. Op het reguliere tv-kanaal worden eindeloos straatbeelden uitgezonden – geen nieuws.

De radio-programmering bestaat vooral uit muziek: Zaanradio Jukebox, Elly’s Platenkast, Back to the Hits, Clubnight, Discostyle, Grooves, Zaanjazz…

RTV Zaanstreek maakt op geen enkele manier waar wat ze belooft op haar eigen website:

Completer dan ooit het Zaanse nieuws presenteren in woord én beeld. Onze journalisten gaan dan niet alleen met de microfoon op pad, maar registreren ook met de camera de actualiteiten uit onze regio. De (camera)journalisten van RTV Zaanstreek brengen voortaan het Zaanse nieuws in woord én beeld… het startpunt voor echt Zaanse radio, tv en breaking webnews.

Volgens de omroep is in 2014, 2015 en 2016 het aantal luisteraars gestegen maar elke onderbouwing ontbreekt. Jaarverslagen worden niet gepubliceerd (alleen summiere activiteitenoverzichten en  jaarrekeningen), de daadwerkelijke kosten voor de hoofdredacteur zijn onvindbaar, evenals de € 60.000 voor een bedrijf dat tv-voorziening heeft ontwikkeld.


Extra geld voor tien projecten

Tien projecten krijgen de de komende 4 jaar extra geld van de gemeente, naast RTV Zaanstad zijn dat de buurthuizen (€ 250.000 per jaar), Aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt (€ 75.000 per jaar), Domusvoorziening voor opvang van inwoners met een combinatie van een psychische aandoening, verstandelijke beperking en/of verslaving (€ 400.000 per jaar), opvang 50 zwerfjongeren (€ 360.000 per jaar, uitbreiding speelruimte (€ 99.000 in totaal), Zaans Museum (€ 350.000 per jaar), Monetjaar (€ 90.000 eenmalig), verplaatsing molenmuseum (€250.000 eenmalig) en Sportevenementen (€ 100.000 per jaar).


 

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Een nieuw Bestuur er in met een fris gedachte. Alles is er

  Met een nieuw bestuur, die luistert naar de mensen die de boel draaiende houden.

 • Dwark

  Vreemd dat Gerben Eizinga zich rot is geschrokken, subsidie wil bevriezen en het bestuur wil laten aftreden. Proef ik hier rancune van iemand die jaren onderdeel heeft uitgemaakt van RTV Zaanstreek v/h Zaanradio !

  • Beste Dwark,

   Het zou je sieren om gewoon met je eigen naam te reageren, zoals ik wel doe. Ik heb totaal geen rancune naar RTVI Zaanstreek en weet ook niet waar je deze onzin vandaan haalt? Ik ben zelf weg gegaan bij de stichting gezien tijdsgebrek. Ik ben van mening dat je je ergens 100% voor moet kunnen inzetten en dat kon ik niet meer. Dus snap werkelijk niet waar jouw commentaar op gebaseerd is. Daarbij als je je een beetje had ingelezen en de politiek had gevolgd had je kunnen horen dat wij als Zaanstad voor Iedereen RTVI
   Zaanstreek nog steeds hoog hebben zitten.

   • Dwark

    Ach Gerben zit je nu op de kast ? Gezien jou opmerkingen kun je beter de handen uit de mouwen steken en helpen waar je kunt i.p.v. de boel op deze wijze te traineren. Wij als Zaanstad schrijf je… met die opmerkingen bouw je geen team en zeker geen RTVI Zaanstreek.

    • Merel Kan

     Beste Dwark, hoewel onze regels toestaan dat je anoniem kan reageren (als je een geldig email-adres) hebt, komt het zwak over dat je, vanuit die anonimiteit, rechtstreeks en persoonlijk je pijlen op Gerben Eijzinga richt. Verder mist de onderbouwing.

 • Bevries het geld, tot dat er een nieuw bestuur en hoofdredacteur is. TV en Radio Apart.

 • Geef gewoon het Centraal Overleg (CO) weer hun bevoegdheden terug voor dagelijkse leiding.
  (Suggestie)
  Functie opening: Leden gezocht voor een functie Stichtingsbestuur van Lokale omroep.

  • Martin Blankman

   Beste Floris,

   Dan dient het CO wel op sterkte te zijn. Zoals bekend hebben Marco Kerkhoven en ik de draad opgepakt om de radio weer op poten te zetten met zoveel mogelijk spin-off richting de TV. Daar hebben we op dit moment ons handen al vol aan. Formeel bestaat het CO op dit moment naast ons alleen nog uit een vertegenwoordiger van het bestuur.

   Naast de versterking van het bestuur heeft de omroep ook behoefte aan mensen die dit soort klussen op willen pakken en dan het liefst Team Players pur sang. Van solisten wordt de organisatie niet beter.

   Is het niks voor jou?

   • De Orkaan

    Wat ontbreekt is het plan voor de website, je zou in het huidige digitale tijdperk daar juist de focus verwachten, of een soort van cross-over met radio en tv door podcasts, terugluisteren en YouTube-video. Nu is het wat stiefmoederlijk bedeeld.

   • Goed om te horen dat de oude Hoofdredacteur en oud bestuurslid er op zitten. leer van de fouten, en rustig aan.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *