easyHotel-campagne (factcheck)

Het nieuwe easyHotel brengt de wereld dichterbij. Ze noemen zich niet alleen easyHotel Amsterdam Zaandam, nee… bij de oranje hotelboer is Zaandam het centrum van Amsterdam!

Nu snappen wij ook wel dat de gemiddelde toerist het heus niet erg vindt als hij m/v met een mooi verhaal verleid wordt, zolang de beleving goed is, maar toch kunnen wij onze afkomst niet verloochenen.

We zijn Zaans. Wij controleerden de feiten. Of zoals ze in het buitenlands zeggen: we checkten facts.

Fact 1. Zaandam als centrum van Amsterdam
Deze campagne voert het hotel via onder meer Facebook:

Hoewel sommige ondernemers, wethouders en citymarketeers hun vingers bij het idee af zullen likken, is Zaandam geen Amsterdam. Zaandam is ook geen Amsterdam Centre.

Uitslag: 

Fact 2. Just 10 minutes away from Amsterdam Centre!
De snelste verbinding is per trein, en die duurt 12 minuten. Maar de wandeling van het hotel naar het station kost natuurlijk ook tijd. Wij raden de toerist aan om 20 minuten in totaal te begroten.

Uitslag: 

Fact 3. in 11 minuten naar Schiphol
Dan Schiphol, op de website is dat net zover als het centrum van Amsterdam. De NS treinplanner geeft 17 minuten aan (zonder overstappen), met overstap duurt het 20 of 23 minuten. Maar niet bij easy:

“Amsterdam Schiphol Airport kunt u bereiken per openbaar vervoer in 11 minuten vanaf het treinstation.”

Fact 4. De ijsclub op 4 minuten loopafstand
Het dolst maakt easyHotel het met deze tekst:

“De ijsclub genaamd Lambert Melisz kan worden bezocht op 4 minuten loopafstand van het hotel.”

Waarom de backpacker naar een ijsbaan moet waar naar schatting 17 jaar geleden voor het laatst is geschaatst, is sowieso raadselachtig. Maar 4 minuten lopen? Volgens Google Maps doet de wandelaar 45 minuten over de 3,7 km. Wie het is 4 minuten redt, wint de Dam tot Dam met twee vingers in z’n neus (en de marathon van New York).

Uitslag: 

 

 

Hier de wereld volgens easyHotels: 

Uitslag: 

 

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Jan Schoen

  Mmm, … dit is vechten tegen de bierkaai. Wanneer ik naar de Biënnale in Venetië wil en op internet een hotel zoek dan zal een hotel in Mestre (industriestadje voor Venetië) Mestre nooit noemen, maar altijd Venetië vermelden. Doen ze dat niet dan komt er geen hond. Om die reden adverteert Easyhotel dat het in Amsterdam gevestigd is. Daarmee nemen ze een loopje met de waarheid, maar daar zal de doorsnee toerist zich niet druk om maken. Die wil naar Amsterdam en niet naar Zaandam en dan krijg je Amsterdam al is het Zaandam. En daarom ligt de Zaanse Schans in Amsterdam volgens de toeristenindustrie en heet Zandvoort Amsterdam aan Zee.

 • Wendy Kind

  Maar met die ijsbaan op loopafstand gaan ze scoren hoor!

 • Piet

  Als het ijs dik genoeg is en je de pas er flink in houdt loop je vanaf Westerwatering in een rechte lijn (anderhalve kilometer) binnen 10 minuten makkelijk naar de ijsbaan in Westzaan. Niet zo flauw doen hoor! 🙂

 • Ruud

  Schaatsen kopen gaat…

 • Bert

  Een heuze aanwinst voor Amsterdam-Centrum.

 • Sara

  Kwam een keer in Amsterdam een toerist tegen die dacht hotel in Amsterdam geboekt te hebben. Bleek het Vinkeveen! Ook misleid dus. Best wel lullig. Maar zaandam is wel veel beter te bereikbaar, dus iets minder erg…

  • Janneke

   Klopt. Vinkeveen en ook Uithoorn schijnen Amsterdam te zijn…..
   Dan is het vanuit Zaandam beter te doen.

   Van der Valk Oostzaan hoort schijnbaar ook bij Amsterdam, hebben ook een 020 telefoonnummer. Als je daar boekt ben je ook de pineut, want dat is praktisch onbereikbaar met het OV. Ze hebben alleen een duur pendelbusje een paar keer per dag.

   • Johan Schurink-Krauts

    Van der Valk Oostzaan ligt ook in het Amsterdamse deel van Oostzaan 😉 Oostzaan heeft ook 2 netnummers (075 en 020) net waar je woont.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *