Elif Hotaman, fractieleider en enig raadslid van DOEN in de raad van Zaanstad is al enkele maanden afwezig bij raadsvergaderingen.

Dat blijft voorlopig zo. In verband met persoonlijke omstandigheden wil ze alleen maar digitaal vergaderen.

In een brief aan de raad schrijft ze dat ze ‘de komende tijd’ niet deel kan nemen aan raadsvergaderingen. In feite neemt ze al maanden geen deel meer aan die bijeenkomsten.

Zij vindt dat ze bij het bezoeken aan raadsvergaderingen kans loopt besmet te raken. In tegenstelling tot bijeenkomsten van het Zaanstad Beraad zijn raadvergaderingen in Zaanstad nog steeds fysiek (wel in een corona-proof aangepaste raadszaal).

UPDATE: Hotaman treedt definitief terug

Voor zover ‘haar gezondheid het toelaat’ wil ze wel aan digitale bijeenkomsten deelnemen.

In september 2019 viel de twee vrouw sterke DENK-fractie uiteen, Elif Hotaman kon niet meer door één deur met fractieleider Sebnem Pancar. Haar eigen partij noemde ze DOEN in februari 2020. Omdat ze een eenmansfractie is en via en afsplitsing in de raad is gekomen kan ze zich niet laten vervangen. Als ze terugtreedt, vervalt haar zetel aan DENK, en dat is gezien de voorgeschiedenis geen optie.

Hotaman kwam in 2018 via voorkeurstemmen in de raad. Haar vergoeding (zo’n € 2000 per maand) is niet afhankelijk van het bijwonen van vergaderingen.

Niet alle collega’s zijn blij met de afwezigheid. Eén van de raadsleden stelde dat ze waarschijnlijk tot het eind van de raadsperiode met een ‘spookraadslid’ zitten opgescheept.